The Jewels Princess

Geplaatst door

Juwelenhistoricus Martijn Akkerman vindt prinses Diana ‘de perfecte ambassadrice van het juweel’. Want niet alleen wist zij haar juwelen perfect te combineren met haar kleding, ze bedacht ook bijzondere manieren om haar juwelen te dragen. En ze introduceerde gekweekte parels aan het hof!

 

Prinses Diana met het Cambridge Lover's knot diadeem Blog Zilver.nl

Prinses Diana met het Cambridge Lover’s Knotdiadeem, één van haar favoriete juwelen.

Prinses Diana een stijlicoon

In vergelijking met collega-prinsessen liet prinses Diana een verbluffende elegantie zien, die voor haar misschien alleen door Wallis Simpson, de Hertogin van Windsor, werd bereikt. Beiden wisten met hun kleding en juwelen een volkomen nieuw beeld neer te zetten. Aan het wat stijve Britse hof, waar traditie hoogtij vierde en de vrouwelijke leden vooral bekendstonden om hun kleding in zoete pastelkleuren en klassieke parelcolliers, was prinses Diana een verfrissende nieuwe verschijning. Al vrij snel wist zij uit te groeien tot een icoon voor de wereld van mode en juwelen.

Prinses Diana een stijlicoon juwelen Blog Zilver.nl

 

Ook voor mij als juwelenhistoricus werd Diana een heldin, die het voor elkaar kreeg om de dog collar opnieuw in de mode te brengen, één van mijn absolute favorieten in de geschiedenis van het juweel. Bovendien was ze na Wallis Simpson de eerste die gekweekte parels en namaakjuwelen ging dragen; aan het hof was dat not done, maar inmiddels heeft dit aan alle Europese hoven navolging gevonden.

[su_row][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Prinses Diana met een collier-de-chien Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Diana met een dog collar collier blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Diana met twee verschillende dog collars

Geleende juwelen

Toen lady Diana Spencer op 19-jarige leeftijd de Prins van Wales ontmoette, had ze een uiterst bescheiden collectie juwelen. Dikwijls droeg ze een klein bloemvormig hangertje met blaadjes van saffier of onyx en een diamantje in het midden. Naast haar zegelring met familiewapen droeg ze vaak een smalle ring met diamantjes uit de Spencer-collectie en een zogenaamde Trinity-ring van drie kleuren goud, die haar vader bij Cartier kocht voor haar achttiende verjaardag. Bovendien droeg ze vrijwel altijd een Tank-horloge van Cartier, dat eveneens een geschenk van haar vader was geweest.

 

Prinses Diana officiele verlovings foto met juwelen van Juwelier Collingwood Blog Zilver.nl

Prinses Diana leende voor de officiële verlovingsfoto’s een collier en oorhangers van juwelier Collingwood.

 

Ter gelegenheid van de verloving werden er officiële foto’s genomen van het paar, waarvoor de aanstaande bruid gekleed was in een groene zijden avondjurk. Omdat ze volgens oud gebruik nog niet kon beschikken over de koninklijke juwelen, droeg Diana een collier en oorhangers met diamanten, uitgeleend door de Londense juwelier Collingwood. Eigenlijk wilde de juwelier deze juwelen schenken als bruidscadeau, maar het hof vond dit een veel te kostbaar geschenk. Een probleem was vervolgens echter dat het hof ook niet wilde dat de juwelen van de foto in Engeland te koop zouden worden aangeboden. Uiteindelijk werden ze via twee Nederlandse juweliers in Düsseldorf verkocht, met het verhaal dat lord Spencer ze van de hand had gedaan om het huwelijk van zijn dochter te financieren. Een kwalijke zaak, die absoluut onjuist was. De juwelen bevinden zich tegenwoordig in particulier bezit.

 

Diana met een gekweekte parels Blog Zilver.nl

Gekweekte parels om de hals van de prinses.

 

Diana liet een verbluffende elegantie zien

Als verlovingsring kocht prins Charles bij hofjuwelier Garrard een klassieke entouragering, bezet met een ovale saffier van ongeveer 9 karaat en 16 briljanten. Het model werd al spoedig bekend als ‘lady Di-ring’. Zelfs op de avond dat prins Charles op de BBC-tv zijn ontrouw bekende, droeg de prinses duidelijk zichtbaar deze ring, bij een beeldige little black dress, absoluut mijn favoriete outfit, mede dankzij het prachtige parelsnoer met de broche van de koningin-moeder.

[su_row][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Verloving Diana met charles Cartier Tank horloge en verlovingsring Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Prinses Diana met een parel en saffier collier de chien Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Links prinses Diana met de verlovingsring en rechts Diana in een little black dress met het parelcollier met de broche van de koningin-moeder.

De erfenis van Diana

Vier maanden na de dood van de prinses mochten haar zoons in haar appartement een aantal persoonlijke dingen uitzoeken. Prins William koos onder andere een Cartier-horloge en prins Harry de verlovingsring. De broers maakten echter de afspraak dat wie zich het eerst zou verloven, de ring mocht weggeven en dat werd William. En hoewel na zijn verloving kopieën van de ring werden aangeboden als Kiss me Kate-ring, blijft de naam van Diana ermee verbonden.

Direct na de verloving schonk de koningin-moeder Diana een diamanten hanger met het Prins van Wales-wapen in diamanten, waar een druppelvormige smaragd onder kan worden gehangen. Na het overlijden van Diana ging het terug naar de koninklijke familie en tegenwoordig wordt de hanger als broche gedragen door Camilla, die officieel immers ook Prinses van Wales is.

Diana met de diamanten hanger prinses of Wales Blog Zilver.nl

De diamanten hanger met het prins van Wales wapen die Diana van de koningin moeder kreeg wordt nu door Camilla als broche met een smaragd eraan gedragen.

Zoals gebruikelijk droeg prinses Diana op haar huwelijksdag eveneens geleende juwelen, mede om te voldoen aan een oude Engelse traditie. Het ging om een diamanten diadeem uit de Spencer-collectie, haar something Old (iets ouds), en een paar diamanten oorhangers van haar moeder als something borrowed (iets geleend). Aan het eind van de huwelijksdag, toen het jonge echtpaar op weg ging voor de huwelijksreis, droeg de nieuwe prinses een dog collar, eveneens uit het bezit van haar moeder, die tegenwoordig wordt gedragen door haar zus Sarah.

Onvergetelijke diadeem

Prinses Diana wist dikwijls verrassend voor de dag te komen. Zo droeg ze eens bij een filmpremière een lang parelcollier in haar rugdecolleté. Ze vertelde achteraf daar wel een beetje spijt van te hebben, want die parels tegen haar rug waren zittend in een bioscoopstoel best pijnlijk. Ook droeg ze soms korte colliers, zogenoemde chokers, op het voorhoofd als bandeau.

Lady Diana met een bandeau Blog Zilver.nl

Diana droeg haar chokers ook vaak op het voorhoofd als bandeau.

Van de toenmalige kroonprins van Saoedi-Arabië kreeg ze als huwelijksgeschenk een set juwelen met saffieren en briljanten. Uit verschillende onderdelen van de set liet ze een choker maken, die ze op een nachtblauw fluwelen ondergrond om de hals, en tijdens een staatsbezoek in 1986 aan Japan ook op het voorhoofd droeg.

Ook een choker met diamanten en smaragden werd door de prinses om de hals gedragen, en tijdens een bezoek aan Australië eveneens als bandeau. Dit juweel was in 1980 een huwelijksgeschenk van de koningin.

Diana met een jasje met parels en het lovers knot diadeem

Bij het afscheid van Diana was de foto met het met parels bestikte jasje met het Lover’s Knotdiadeem  veelvuldig te zien.

Het Cambridge Lovers’s Knotdiadeem

Naast het Spencer-diadeem droeg prinses Diana opmerkelijk vaak een diadeem met loshangende druppelvormige parels, het zogenoemde Cambridge Lover’s Knotdiadeem, eveneens een huwelijksgeschenk van haar schoonmoeder en één van haar favoriete juwelen. Onvergetelijk vind ik het beeld van prinses Diana in haar met pareltjes bestikte jurk met opstaande kraag met dit diadeem. Mede dankzij Diana werd het diadeem een icoon, dat na haar dood terugging naar de koninklijke familie en lang niet werd gedragen uit piëteit voor The People’s Princess. Inmiddels wordt de diadeem weer gedragen door de schoondochter van Diana, Kate Middleton, The Duchess of Cambridge.

[su_row][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Diana met het lover's knotdiadeem Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Kate Middleton The Duchess of Cambridge lover's knot diadeem Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Lees ook:

Een ring als liefdessymbool

De erfenis van Anna Paulowna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *