Goud een bijzonder edelmetaal

Geplaatst door

Goud is een bijzonder edelmetaal dat voor vele doeleinden geschikt is. Bij goud denk je vaak al snel aan gouden sieraden. Bijvoorbeeld aan de gouden ring om je vinger die van grote waarde is omdat het je trouwring is. Of aan een halsketting waar bedeltjes aanhangen die je aan de geboorte van je kinderen herinneren. Of aan de armband die je hebt gekregen voor je verjaardag van je ouders. Gouden sieraden spreken tot de verbeelding en alleen daarom al is het een bijzonder edelmetaal.

Gouden trouwringen van Christian Bauer
Gouden trouwringen van Christian Bauer

De term zelf spreekt eveneens tot de verbeelding. Bijvoorbeeld voor de winnaar van een Olympische sport die een gouden plak krijgt. Of voor de schaatser die op het hoogste podium staat en een gouden medaille krijgt omgehangen. Het bijzondere edelmetaal staat dan ook voor het beste van het beste. Voor de nummer 1 in vele opzichten. Het speciale metaal verdient het dan ook om wat extra aandacht te krijgen. Er valt dan ook bijzonder veel over te vertellen.

Waar komt goud eigenlijk vandaan?

Goud is een edelmetaal dat een natuurlijk product is. Het bijzondere edelmetaal komt op natuurlijke wijze voor in de grond, maar ook in rivieren. Er zijn vele particuliere goudzoekers geweest in het verleden die besmet raakten met de goudkoorts om rijkdom te vergaren. Die kwamen massaal met een goudzeef naar de rivier. Wist je dat er zelfs in de rivier de Rijn goud te vinden is? Nu hoef je niet met een zeefje in de hand naar de rivier te gaan, want dan kom je bedrogen uit. De gouddeeltjes in de Rijn zijn namelijk zo minuscuul dat het lastig is deze te vinden. Dat er gouddeeltjes in deze rivier aanwezig zijn, komt doordat er sprake is van een oorspronkelijke goudbron in Zwitserland.

goud zeef

Goud de koning van de edele metalen

Op bedrijfsmatig vlak is de goudindustrie gigantisch te noemen. De grote aantallen goud komen onder meer uit goudmijnen. Nederland is niet echt een goudland, maar Amerika, Canada, Rusland, China, Australië en Zuid-Afrika zijn dat wel. Hier is de goudindustrie dan ook optimaal ontwikkeld en komen er wel eens klompen goud van tien kilo uit de grond. In de afgelopen paar duizend jaar is er al meer dan honderdvijftigduizend ton gewonnen aan goud uit diverse bronnen. Het is voor iedereen onbekend hoeveel goud er zich in nog in de grond en in de wateren bevindt. De goudmijnen in Zuid-Afrika lijken in elk geval uitgeput te raken. Daar staat tegenover dat de productie weer toeneemt in landen als Mali en Burkina Faso op het Afrikaanse continent.

Puur goud en aanduiding in karaat

Bij de benaming van puur goud is er sprake van een goudgehalte van 99,99%. Er is dan sprake van 24 karaat en de aanduiding hiervoor is 999. De hoogte van het karaat bepaalt hoeveel goud er verwerkt is. Je ziet bij gouden sieraden dan ook het karaat vermeld staan. Bijvoorbeeld 14 karaat goud met de aanduiding 585. Dat betekent dat er sprake is van een sieraad van 58,50% goud. In principe is puur goud niet geschikt om sieraden van te vervaardigen.

Goudmerken
Bron: Waarborg goud en zilver

Het is daarvoor nog een te zacht metaal. Niet dat je het moet vergelijken met de zachtheid van boter, maar in termen van metaal gesproken. Het pure goud heeft wat dat betreft in het opzicht van metaal nog een buigzaam karakter. Dat heeft slijtagegevoeligheid tot gevolg. Bij de verwerking in sieraden is er dan ook sprake van de toevoeging van andere metalen. De toevoeging wordt de legering genoemd. Door deze legering is er sprake van een betere bewerking van het edelmetaal. Er zijn verschillende soorten goudlegeringen en deze vormen meteen ook de basis van de kleur van het goud. De extra toevoeging van metaal voor een betere bewerking en andere kleur bestaat doorgaans uit zilver, palladium en koper.

Verschillende soorten goudlegeringen

Een goudlegering bestaat uit een combinatie van metalen of ook van niet metalen. De legering zelf komt tot stand door van de componenten een vloeibare substantie te maken. Daarna volgt dan een vermenging.

Geelgoud

Als het om sieraden gaat, is er bijvoorbeeld sprake van de goudlegering geelgoud. De bijzondere kleur ontstaat doordat er sprake is van een grotere toevoeging van zilver dan van koper. Zilver heeft nog een witachtige kleur en hierdoor ontstaat er een lichtgeel sieraard. Goud van 24 karaat heeft van zichzelf een oranjeachtige donkergele kleur. Door de toevoeging van zilver ontstaan er een lichtgele kleur. Is er sprake van een toevoeging van meer koper dan ontstaat er een totale andere goudlegering. Dan ontstaat er namelijk rood goud. Een andere vorm van goudlegering is witgoud.

Witgoud

De combinatie bestaat dan uit goud en palladium of nikkel. De kleur van witgoud heeft overigens veel weg van de kleur van zilver of platina. Er is daarom op het eerste gezicht nogal eens sprake van verwarring. Witgoud is op verschillende manieren te maken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het edelmetaal te rodineren. Dan komt er een laagje rodium overheen dat uit wit metaal bestaat. Deze uitvoering is wel slijtage gevoelig. Een meer slijtvaste uitvoering is door het legeren van goud met andere metalen, zoals onder meer palladium of nikkel. Overigens is het ook mogelijk om hiervoor zink of zilver te gebruiken. De kleurtoon van witgoud varieert en is afhankelijk van de legering. De combinatie met nikkel zorgt bijvoorbeeld voor een warme kleurtoon en palladium zorgt voor een wat donkere en grijs uitstraling.

Witgouden ringen met briljant
Witgouden ringen met briljant

Leuk om te weten is dat er in de natuur een legering voorkomt van goud en zilver die ook nog andere sporen bevat. Bijvoorbeeld van koper of andere metalen. Deze vorm van natuurlijke legering heet elektrum. De kleur van deze legering varieert van helder geel tot bleek. In het verre verleden werd in het oude Griekenland deze legering gebruikt om munten en bekers van te maken. Zo is er ook een niet-specifieke legering die bestaat uit een combinatie van koper en goud. De Spanjaarden gaven hier de naam Tumbaga aan. Hier werden onder meer religieuze voorwerpen van gemaakt.

Roségoud

Overigens zijn er nog veel meer verschillende soorten goudkleuren. Bijvoorbeeld roségoud en paars goud. Bij paars goud is er sprake van de toevoeging van aluminium. Bij roségoud bestaat de toevoeging uit koper en zilver. Roségoud was in de jaren 50 van de vorige eeuw heel populair en is momenteel bezig met een charme offensief.

Goud voor sieraden

Goud is in pure vorm zoals gezegd minder geschikt om sieraden van te maken. Het is echter met de toevoeging van andere metalen wel perfect materiaal om sieraden van te vervaardigen. Als je een gouden sieraad koopt in Nederland staat vanaf 1 gram daar 585 in vermeld. Dat staat weer voor 14 karaat. Er gelden zelfs regels wanneer een sieraad genoemd mag worden als gouden sieraad. Deze aanduiding is alleen te gebruiken als er sprake is van een gouden sieraad van minimaal 14 karaat. In andere landen gelden andere normen en regels. Daar zijn bijvoorbeeld gouden sieraden te kopen van 8 karaat of 9 karaat. Bijvoorbeeld in Engeland en in Duitsland.

Goudgehaltes

Het goudgehalte is bij 9 karaat 33,75% puur goud (375) en bij 8 karaat 33,3% (333) puur goud. De hoogte van het goudgehalte en het karaat heeft invloed op de prijs voor sieraden. In Engeland is 9 karaat goud een al eeuwen veel gebruikt gehalte. Vele antieke Victoriaanse sieraden werden gemaakt van 9 karaat. Vele Engelse goudsmeden werken nog altijd met dit gehalte.

Doorgaans is een gouden ring van 14 karaat duurder dan een gouden ring van 9 karaat. Zo is een 18 karaat of 22 karaat gouden ring weer duurder dan een 14 karaat ring. Gouden sieraden van 18 karaat of 22 karaat zijn weer meer gebruikelijk in Azië en rond de Middellandse Zee. Goud is nu eenmaal kostbaar en prachtig om te zien in sieraden. Deze combinatie van het bijzondere edelmetaal en waarde maken gouden sieraden zeer geliefd.

Elements Gold 9 karaats gouden sieraden.
Elements Gold 9 karaat gouden sieraden.

Nu is het toch ook wel interessant om te weten waar de benaming karaat vandaan komt. De zuiverheid van de gouden legering komt voort uit de oude Griekse tijd. Destijds gebruikten de Grieken zogenoemde carob zaden voor het meten van gewichten. Karaat zoals wij de term gebruiken, heeft geen betrekking op het gewicht van goud, maar wel op het aandeel erin. Het schept nu wel verwarring als je weet dat karaat wel weer gerelateerd is aan het gewicht van diamanten. Er is overigens een formule voor karaat in goudlegeringen. Het karaat is dan 24 keer de massa van goud en dat deel je door de massa van het totaal. K = 24 x (Mg/Mm). Mg staat voor de massa van puur goud en Mm staat voor de totale massa. Een gouden ring van 10 gram die voor 7,5 gram uit goud bestaat is dan: K = 24 x (7.5/10) = 18 karaat.

Populaire gouden sieraden

Gouden sieraden van allerlei soorten legeringen zijn populair. Er is sprake van een speciale bekoring dat goud met zich meebrengt. Er is bovendien vaak niet alleen sprake van een geldelijke waarde, maar ook van een emotionele waarde. Dat komt omdat gouden sieraden perfect zijn om cadeau te geven. Het is ook niet voor niets dat trouwringen nog altijd vaak van goud zijn. Hiermee is er sprake van een verbintenis voor het leven. Dat is natuurlijk op zich al goud waard.

Naast ringen, zijn ook armbanden en halskettingen van goud populair en dat geldt natuurlijk ook voor oorbellen. Als je eenmaal gouden sieraden hebt dan is de kans groot dat je daar voortaan altijd de voorkeur aangeeft. Goud combineert nu eenmaal het beste met goud. Overigens maakt het niet uit of je dan bijvoorbeeld een witgouden armband draagt en geelgouden oorringen. De verschillende goudlegeringen passen altijd bij elkaar omdat goud nu eenmaal de basis is.

Gouden sieraden van Lapponia
Gouden sieraden van Lapponia

Leuke weetjes over gouden sieraden

Tot slot is het nog leuk om wat weetjes over goud en gouden sieraden te weten te komen. Deze informatie is puur voor de leukigheid en om nog wat wijzer te worden. Wist je bijvoorbeeld dat de grootste klomp goud in Australië is gevonden. Deze klomp goud had maar liefst een gewicht van meer dan 100 kilo. Het is voor te stellen dat van deze klomp alleen al enorm veel sieraden te maken zijn. Wist je dat goud ook voor vele andere doeleinden te gebruiken is? Kronen die de tandarts maakt, bevatten vaak ook dit edelmetaal. De gouden tand is misschien ook wel bekend, maar dat is meer voor het esthetisch aanzicht. Wist je dat de naam van het metaal is afgeleid van de gele kleur, goud wordt dan ook geassocieerd met de zon en heer deugden. Wist je ook dat een groot aantal verlovingsringen van goud over een diamantje beschikken?

De goudmijn
De wagens in de goudmijn om het steenafval af te voeren.

Of dat de Federale Reserve Bank of New York het grootste aandeel goud in het bezit heeft. De waarde van al dat goud komt uit op ongeveer honderdvijftig miljard dollar monetair goud. Wist je dat je als particulier ook goudstaafjes, gouden munten en gouden kilogram staven kunt kopen? Goud is wat dat betreft altijd een waardevaste belegging geweest. Als het in economische tijden slechter gaat, is de vraag naar goud groter. Het is een veilige haven in roerige en onrustige financiële tijden. Als je een gouden sieraad koopt of krijgt, heb je eigenlijk ook meteen een beleggingsproduct in handen. Goud is altijd in waarde gestegen en ook al fluctueert de waarde het is altijd een waardevast edelmetaal.

Superoro gouden sieraden met edelstenen
Superoro gouden sieraden met edelstenen

Gouden koop

Een sieraad van goud kopen is altijd een gouden koop. Het is vaak een koop voor het leven, blijvende herinneringen misschien zelfs erfstukken. Een gouden sieraad is bovendien net zo goed alledaags te dragen als voor speciale gelegenheden. Het leuke is bovendien dat er allerlei originele designs en ontwerpen zijn. De uitstraling varieert van pure elegantie tot uitbundig en extravagant. Subtiel afgewerkt met een klein diamantje tot een gouden ring met een knots van een edelsteen erin verwerkt. Het design en de uitvoering van het gouden sieraad tonen ook je persoonlijkheid. Of de levensstijl die je aanhangt. Denk maar eens aan bekende rappers die met dikke gouden kettingen optreden. Zo heb jij ook de mogelijkheid om je eigen persoonlijkheid met een gouden sieraad te benadrukken. Door rekening te houden met ontwerp en met de goudlegering.

Verwen jezelf of een dierbare

Zo weet je nu iets meer over goud en wat er allemaal voor soorten goudlegeringen zijn. Er valt nog veel uitgebreider te vertellen over de lange geschiedenis van goud en de goudkoorts. De belangrijkste zaken zijn er echter uitgelicht, zodat je een goed beeld hebt waar het vandaan komt. Krijg je nu zelf de goudkoorts te pakken? Laat het zeefje dan thuis en ga op zoek naar een mooi gouden sieraden.

lees ook;

Edelmetaal zilver een lust voor het oog

Eén reactie

  1. Wat een interessant artikel over goud en gouden sieraden! Ik wist niet dat de kleur en eigenschappen van goud kunnen veranderen door verschillende legeringen. Het is echt verbazingwekkend hoe waardevol goud is, zowel financieel als emotioneel.

    Gouden sieraden zijn niet alleen prachtig om te dragen, maar ook geweldige cadeaus voor bijzondere momenten in het leven. Het feit dat ze van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven, maakt ze extra speciaal.

    Ik heb nu een dieper begrip en waardering voor de schoonheid van goud en gouden sieraden. Ik zal mijn sieraden nu met een beetje extra trots dragen, wetende dat ze meer dan alleen mooie accessoires zijn.

    Bedankt voor het delen van deze interessante feiten! Ik kijk uit naar meer inspirerende verhalen en tips in de toekomst. Ga zo door!

    Groetjes,
    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *