Zilver.nl blog logo

De Zilveren Lepel

Door Saskiageschreven op 2 december 2022 Geen reacties


Toen ik door de Libris boeken folder bladerde, viel mijn oog op het boek De Zilveren Lepel. Mijn interesse was gewekt! Geamuseerd las ik dat het niets van doen heeft met zilverwerk, maar alles met de Italiaans keuken. Een voorproefje!

Authentiek Italiaans

Het boek blijkt niets minder dan de Italiaanse kookbijbel: een standaardwerk met meer dan 2.000 authentieke Italiaanse recepten. Oorspronkelijk in 1950 uitgegeven als Il cucchiaio d’argento, is het in vele talen vertaald en nog steeds in druk. 

Zilveren visdienvork Blog Zilver.nl

Zilveren groentelepel Blog Zilver.nl

Een visdienvork en een groentelepel bij de inspirerende recepten.

Handige indeling

Het kookboek, dat meer dan 1.200 pagina’s telt, is bijzonder handig ingedeeld. Na een voorwoord, getiteld “Eten is een serieuze zaak”[dan weet u dat maar vast], komen kooktermen, een introductie van keukengerei en vervolgens alle recepten aan bod. Het boek is handig onderverdeeld per gang of ingrediënt. Per hoofdstuk heeft de rechterbovenhoek een andere kleur, zodat zoeken heel makkelijk is.

Zilveren sauslepel, de zilveren lepel Blog Zilver.nl

Zilveren aardappelkroketschep Blog Zilver.nl

Een sauslepel bij de klassieke Italiaanse saus, en een kroketschep bij rijstkroketten.

Erfstuk

Het boek wordt in Italië vaak als huwelijksgeschenk gegeven. Kinderen leren zo koken met de vaardigheden van hun grootouders. Het boek wordt ook doorgegeven aan de volgende generatie. En die ‘zilveren lepel’ vraagt u zich af? De titel komt van een Engelse uitdrukking: wie met een zilveren lepel in de mond wordt geboren, bezit een erfstuk dat geluk brengt. 

Zilveren longdrinklepels Blog Zilver.nl

Zilveren puddinglepels Blog Zilver.nl

Dat geluk geldt ook voor het zilveren bestek zelf. Zeg nou zelf: een chocolade dessert of een citroen taartje smaakt toch nog beter van een zilveren lepeltje?

Geïnspireerd voor uw Sint of Santa verlanglijst? “De Zilveren Lepel”, Van Dishoeck, ISBN 9789047501121. In uw schoen of sok past wellicht ook nog een echte zilveren lepel…

Lees ook van Saskia: Het viscouvert onverwacht actueel De zilveren spiegeleischep Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Zilver bestek Dit is een link naar onze webwinkel Divers zilver schepwerk Dit is een link naar onze webwinkel