Zilver.nl blog logo

Bijzondere technieken: damasceren en niëllo.

Door Een verzamelaargeschreven op 20 november 2022 Geen reacties


Zilver naaigerei met niello techniek Blog Zilver.nl  

Zilveren voorwerpen kunnen op vele manieren worden versierd. We kennen allemaal het graveren van zilver, of het aanbrengen van reliëf. Hele bijzondere siertechnieken zijn het damasceren van zilveren voorwerpen en het aanbrengen van niëllo. Deze technieken werden en worden vooral in Duitsland, Rusland en Spanje gebruikt.

 

Antiek zilver naaigerei met niëllo Blog Zilver.nl

Niëllo – een combinatie van glanzend zilver met mat zwart

Niëllo is een techniek die bestaat  uit verschillende stappen. Het einddoel is een zwarte versiering van het glanzend zilveren voorwerp. Allereerst wordt het stuk zilver gegraveerd. De verdiepte delen van het motief worden gevuld met een poeder dat o.a. bestaat uit lood, koper en zwavel. Bij verhitting smelt dit poeder samen. Het wordt dan egaal zwart. Na het polijsten krijgt die niëllo zijn glans en steekt het mooi af tegen het zilver.

Vaak wordt niëllo toegepast in een blokmotief, het zgn."dambord"effect. Het werd vooral in Duitsland en Rusland op kleine voorwerpen toegepast. Naaigerei is daar natuurlijk erg geschikt voor, maar bijvoorbeeld ook manchetknopen. Het lorgnet op de foto heeft een andere mooie versiering. Soms wordt niëllo ook aangeduid als “Tula zilver”, genoemd naar de Russische stad Tula.

Meneer met een zilveren zakhorloge met niello Blog Zilver.nl Zilver met niello Blog Zilver.nl
Naast naaigerei zijn er nog andere, meest kleine voorwerpen gemaakt met niëllo versiering. Voor de dames o.a. een notitieblokje met potloodje mogelijk een balboekje omdat er bovenaan een hangoogje is. Wanneer je het potloodje omhoog trekt klapt het blokje open. Een leuk klein medaillon met nu eens een andere versiering. Aan de heren is ook gedacht! In 1900 waren de herenhorloges groot en rond met een oog waar een ketting aan vast gemaakt kon worden. De ketting van dit horloge is bevestigd aan het oog om dan in een vestzakje te doen.De andere sluiting gaat in een knoopsgat van het vest of zoals hier aan een lus van de pantalon. Dit is te zien op de foto met de vroegere eigenaar in 1905. Verder hebben we nog een tondeldoosje, de voorloper van het doosje lucifers. Een klein doosje voor snuiftabak.Roken en snuiven was toen héél gewoon. Manchetknopen en een mes maakten het geheel af. De heren konden met deze mooie gebruiksvoorwerpen gezien worden.

Antiek naaigerei met damasceerwerk Blog Zilver.nl

Damasceer techniek op antieke naaischaren Blog Zilver.nl

Nederland                                                                                                                                                                      Toledo

Damasceren – meerkleurig inlegwerk

Damasceren is al een hele oude techniek om zilver te versieren. Waarschijnlijk is het in Egypte ontstaan. Uit zwart stalen voorwerpen worden figuurtjes gesneden. Deze figuren worden daarna opgevuld met zilver- of goudpoeder. Dit poeder wordt stevig geplet. Daarna wordt het geheel in een chemisch warm bad gedompeld om het zilver/goud aan de ondergrond te laten hechten. Tot besluit wordt het voorwerp gepolijst om het oppervlakte glad en glanzend te maken.

Er zijn weinig gedamasceerde voorwerpen te vinden. Een enkele keer komen we in Nederland voorwerpen tegen die op deze manier zijn versierd. Het is de vraag of dit hier gebeurd is, of dat het werk uitbesteed werd in het buitenland. Hierover is tot op heden géén informatie te vinden.

Op de linker foto een paar scharen van zilversmeden uit Schoonhoven. De bladen van al deze scharen hebben een gedamasceerde versiering. Op de zilveren delen staat een Schoonhovens meesterteken. Op de bovenste en onderste schaar is met fantasie een gestileerd hartje te zien in het tussenstuk als de schaar gesloten is. Om deze versiering staan de scharen uit Schoonhoven bekend.

Op de rechter foto zijn beide zijden van een modern gedamasceerd schaartje te zien. De naam Toledo staat erop. Toledo is de naam van een plaats in Spanje waar deze bijzondere techniek al vanaf de 16e eeuw toegepast werd en heden ten dage nog gedaan wordt. Nu richten de ambachtslieden zich veelal op kleine voorwerpen zoals sieraden, doosjes en vingerhoeden. Dit zijn voorwerpen die geliefd zijn bij toeristen als vakantiesouvenir.

  Damasceren in Toledo Blog Zilver.nl   Lees ook van een verzamelaar: Filigrain, een verfijnde techniek Puur natuur Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Antiek zilver Dit is een link naar onze webwinkel Antiek naaigerei Dit is een link naar onze webwinkel
Beoordelingen

10

Efficiënt en vriendelijkVriendelijk , efficiënt en behulpzaam werd ik geholpen aan een kaarsenstandaard voor een jarige vriendin. Keuze uit mooi papier inclusief een kaartje. Ik ontving alles keurig op afspraak. Goed verpakt. Het cadeau ziet er heel feestelijk uit. Met zelfs nog een kaars erbij. Dit maakt het geheel helemaal af.Marion · Bussum 21 september 2023

10

Voor de 2e keerCadeau was super mooi verpakt,en heel snel geleverdHenk · Emmen 19 september 2023

8

Prima!Veel keuze, gebruikersvriendelijke site, snelle levering.Arno · Voorburg18 september 2023

9

Een geslaagde avontuur.Omdat ik op zoek was naar een Zilveren baby rammelaar ben ik bij toeval op deze website terecht gekomen. Leuke prijs, veel keuze en het is fantastisch ingepakt. Levering uitstekend binnen 1 werkdag. Dus een geslaagd avontuur. Ik zag dat ze ook mooie sieraden hebben. Zeker een kijkje waard straks voor december.Caro · Anna Paulowna 16 september 2023

8

Snelle en prima service Mooi ingepakt cadeautje kreeg ik thuis gestuurd, met nog een kleine verassing erbij. Erg tevreden, snel antwoord op vragen.Jolanda · Drouwenerveen15 september 2023

4863 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl