Beroemd Carrs tafelzilver komt naar Nederland!

Geplaatst door

 Beroemd Carrs tafelzilver komt naar Nederland

Zilverwinkel Old Memories geselecteerd als dealer voor bijzonder bestek – De Telegraaf September 2014

BROEK IN WATERLAND – Het beroemde Engelse tafelzilver van Carrs is deze maand voor het eerst in Nederland te koop. Sinds de grootste zilverfabriek van de wereld in 2009 het ruim driehonderd jaar oude merk van Osborne tafelbestek overnam, heeft Carrs de grootste collectie tafelzilver van Europa. Behalve in beroemde Londense warenhuizen als Selfridges en Harrods, mag de collectie voortaan ook verkocht worden door Old Memories in Broek en Waterland.

Carrs mal voor een vork, Bestekmodellen
Carrs Bestekmodellen mal

De antiquair en zilverwinkel is door Carrs geselecteerd als enige Nederlandse dealer voor het  Carrs verzilverd bestek. Alleen zilverspecialisten met voldoende kennis en expertise op het gebied van tafelbestek worden hiervoor uitgekozen. Wel zijn er andere winkels die de zilveren fotolijsten, sieraden en geboortegeschenken van Carrs in Nederland mogen verkopen.

De historie van de Carrs zilverfabrieken

Carrs werd in 1976 opgericht in de Engelse zilverstad bij uitstek: Sheffield. In de afgelopen dertig jaar is het uitgegroeid tot een prestigieus zilvermerk dat overal in de wereld wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit. Het bijzondere aan het merk is dat de hele productie in eigen huis plaatsvindt. Alles wordt door eigen zilversmeden ontworpen en gemaakt in de eigen fabrieken. Van het zilver smelten en rollen aan de ene zijde van de fabriek tot het smeden, polijsten en afwerken aan de andere zijde.

Carrs Bespoke bestek zelf bepalen hoe je bestek eruit ziet
Carrs Bespoke bestek tafelzilver met keuze mogelijkheden

In 2009 nam Carrs Osborne Tableware over, één van de oudste en beroemdste bestekfabrieken uit Sheffield, dat in 1709 werd opgericht door zilversmid en meester-messenmaker Joshua Osborne. Doordat Carss de mallen, gereedschappen en apparaten van Osborne heeft overgenomen, kan het driehonderd jaar oude merk worden voortgezet. Bovendien is Carrs na de overname de grootste zelfstandige producent van tafelzilver.

Beroemde bestekmodellen nog te bestellen bij Carrs

In de collectie zitten onder meer modellen als het Victoriaanse Albany, Coburg – uit de koninklijke ateliers van zilversmid Paul Storr – , Bead – ontworpen door de beroemde vrouwelijke zilversmid Hester Bateman uit de 18e eeuw – , het oud-Engelse Plain Fiddle en Baguette uit de jaren ’20. Onder de noemer Carrs Bespoke kunnen klanten hun eigen tafelzilver laten ontwerpen en maken.

carrs-cassette-rattail-88-delig-verzilverd-1
Carrs tafelzilver in model Rattail

We zijn er trots op dat Carrs ons uitgekozen heeft

Bij de keuze voor Old Memories speelde de expertise en de klantenkring van de winkel een belangrijke rol. ,,Wij zijn zelf helemaal idolaat van bestek en tafelzilver. We weten er veel van en kunnen onze klanten goed laten zien wat bijzonder en historisch is,” zegt Ursula Boonstra van Old Memories. “Op tafelzilvergebied is Carrs het hoogst haalbare.” We voelen ons dan ook zeer bevoorrecht. Ooit zijn we beide begonnen met werken in de horeca en tafelzilver is nu de basis van ons bedrijf, dus zeggen we gekscherend dat we toch weer in de vorken, messen en lepels terecht zijn gekomen.”

Carrs store in Harrods Londen Carrs tafelzilver
Carrs store in Harrods Londen

Over Ursula & Michel van Old Memories

Boonstra en haar partner Michel de Jonge begonnen in 1991 als gepassioneerde zilververzamelaars hun zilverwinkel. Old Memories verkoopt zilveren voorwerpen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Ook het voormalige zilver uit de museumcollectie van het Van Kempen & Begeer museum in Schoonhoven en collecties van diverse zilversmeden. De eerste levering van het Carrs tafelzilver wordt de komende week verwacht.

Lees ook:

Zilver bestek, een prachtig bezit voor generaties

Het ambacht, zilversmeden een vak apart

Bekijk ook:

Onze grote collectie tafelzilver