Een zilveren broodvork
In het begin van de twintigste eeuw werd voor ieder gerecht ander zilveren diengerei ontworpen. Veel van deze zilveren scheppen en vorken kunnen we met enige creativiteit op onze mooi aangeklede tafel bij nét even andere gerechten inzetten. Een zilveren broodvork is echter heel erg precies waar hij voor ontworpen is, namelijk een broodvork. Een volkorenboterham naar ons bord brengen met zo’n vork voelt wat overdreven. Maar tijdens de Kerstbrunch zijn we niet voor één gat te vangen.
Tijdens de Kerstbrunch worden vaak diverse luxe broodsoorten geserveerd. Denk hierbij aan de bekende Kerststol, of kijk over de grens voor een Franse brioche of een Italiaanse panettone. Deze, meestal mooi gevormde broden kunnen prachtig aan tafel worden aangesneden – en dus worden geserveerd met een zilveren broodvork. Het gebak op de foto is een Moskovische tulband; een kruising tussen luxe brood en cake.
Een broodvork is een rechte, drietandige vork. Dit zilveren exemplaar is gemaakt in Art Déco model 210, door Gerritsen en van Kempen in Zeist in 1949. De vork is 18 cm lang. Een zilveren broodmes erbij, en een zilveren botermesje…. Perfecte ingrediënten voor feestelijke Kerstdagen!
Lees ook van Saskia: