Zilver is in zuivere toestand te zacht daarom is zilver altijd een legering.

Sterling zilver, 1e gehalte zilver, 925/00 is de hoogste zilverlegering. Deze legering bestaat uit 92,5 % zilver en 7,5 % uit een ander materiaal meestal koper. Deze legering niet te verwarren met verzilverd, als je de dwarsdoorsnede van een zilveren voorwerp ziet is het door en door hetzelfde materiaal namelijk zilver. Bekijk je een dwarsdoorsnede van een verzilverd voorwerp dan zie je een onedel basismateriaal met een dun laagje zilver.

door gepoetst verzilverd

Verzilverde servetringen waarvan de zilverlaag is afgepoetst en het onedele basismateriaal zichtbaar is

Sterling zilver wordt overal ter wereld gebruikt om sieraden en gebruiksvoorwerpen van te maken. 925 Of sterling zegt dus niets over de afkomst van het  zilveren stuk, het zegt ook niets over de kwaliteit van het voorwerp.

Zilveren ring gemerkt met 925

 

In Nederland is het altijd verplicht geweest dat, zilver dat niet voorzien was van in Nederland geldende keuren, herkeurt moesten worden.

Dit herkeuren wordt gedaan door de Waarborg voor goud en zilver te Gouda. Hier toetst men het voorwerk en voorziet het van een herkeur. Dit herkeuren kost een X bedrag per voorwerp. In andere landen gelden deze wetten niet wat de concurrentie positie van Nederlandse (web) winkels niet ten goede komt.

Maar pas op! Buitenlandse websites hoeven zich online niet aan de Nederlandse wetten te houden. Vele, vele webshop bieden zilveren sieraden, fotolijsten en spaarpotten aan als zilver wat helemaal geen zilver is! Pas dus op en koop uw zilver bij een specialist. Er zijn nu webshops die 925 zilveren sieraden aanbieden voor 2 euro, dit is troep en zeker geen zilver. Ook op diverse Nederlandse webshops zien we tegenwoordig zilveren fotolijstjes van 10 en 20, – euro. Laat u niet in de maling nemen dit kan geen zilver zijn.

Nederlandse zilverkeuren en herkeuren.

Het verschil tussen het keuren van zilver in Nederland (en ander landen zoals Engeland) en landen zoals Italië, Duitsland etc.

In Nederland is iedere zilversmid verplicht om het zilver dat hij maakt voor hij het verkoopt naar de Waarborg te sturen.  Bij de waarborg wordt het zilver getoetst en van de Nederlandse keuren voorzien. De zilversmid slaat hierna zijn meesterteken erbij af. Dit keursysteem wordt in diverse andere landen ook gehanteerd zoals Engeland en Portugal de keuren uit deze landen worden in Nederland dan ook goedgekeurd en hoeven niet te worden herkeurt.

In andere landen zoals Italië worden de sieraden en voorwerpen door de zilversmid van keuren voorzien ook van een duidelijk meesterteken waarna hij het zilver mag verkopen. De Italiaanse overheid voert steekproeven uit, wordt een zilversmid betrapt op het plaatsen van valse keuren of gehaltes dan kost hem dit zijn meesterteken.  Deze keuren worden in Nederland niet goed gevonden en moeten dus bij de waarborg in Gouda voorzien worden van herkeuren.

Italiaanse zilvermerken

Italiaans zilverkeur

Wij zijn in de afgelopen 25 jaar nog nooit een voorwerp tegengekomen wat voorzien was van Italiaanse of Duitse zilverkeuren wat niet overeenkwam met het afgeslagen gehalte.

Wordt vervolgd

Zilver bestek, een prachtig bezit voor generaties

Zilver of toch niet… toch verzilverd