De dynastie van de familie Van Somerwil uit Amsterdam, een zeer bekend geslacht van zilversmeden.

Geplaatst door

 

Antiek zilver naaigerei Familie Van Somerwil van 1686 tot 1850

De familie Van Somerwil tussen 1686-1850

 

Een aantal generaties van Somerwil hebben klein zilverwerk gemaakt in Amsterdam. De eerste zilversmid die in de boeken voorkomt is Pieter van Somerwil.

 

Zilveren naaldenkoker Pieter van Somerwil I Blog Zilver.nl

Pieter van Somerwil I

 

Pieter is geboren als zoon van een wolscheider. In 1706 was hij klaar met zijn opleiding tot zilversmid. Als meesterteken kiest hij een boom.

Met zijn vrouw Geertruij Vergeel krijgt hij meerdere kinderen. Van deze kinderen worden er 3 ook zilversmid. Eén van hen is Johannes, geboren in 1715. Johannes van Somerwil krijgt later een 1 achter zijn naam om de verwarring te voorkomen met andere nakomelingen die ook Johannes gaan heten.

Pieter staat bekend om het maken van miniaturen. Dit miniatuurzilver betreft vooral het poppengoed voor de poppenhuizen van de dames van de gegoede burgerij. Ook maakt hij andere kleine voorwerpen zoals bovenstaande naaldenkoker.

[su_row][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Antiek zilver Naaigerei Johannes Van Somerwil II Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

 

Antieke zilveren naalden van Johannes van Somerwil 2 Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

 

Johannes van Somerwil 2

 

Door de tijd hebben de diverse generaties Van Somerwil ouders en grootouders vernoemd. De namen Pieter en Johannes wisselen elkaar dus steeds af. Om nog het onderscheid te kunnen maken krijgen zij in de zilverboeken een cijfer toegevoegd.

Johannes 1 staat in de boeken als grootwerker en zal géén naaigerei gemaakt hebben.

Zo heeft Johannes 1 (1715-1769) een kleinzoon, namelijk Johannes 2. Deze ”Johannes 2” heeft geleefd van 1761 tot 1833. Als zilversmid is hij bekend als kleinwerker, en maakte hij onder andere naaigerei. In de periode 1806-1810 merkte hij zijn werken met zijn meesterteken (zijnde de letters IVS in een rechthoek) met daarbij “10” voor het zilvergehalte en de Andreas kruisen voor Amsterdam. De rijgnaald op de linker foto heeft nog een 4de keur: de jaarletter “a” van 1807-1808. Ook de priem heeft een jaarletter: de “b” van 1809.

De rijgnaalden op de rechter foto zijn van na 1814 want zij hebben het zwaardje als zilvermerk. Bij het meesterteken heeft ”Johannes 2” een naar beneden wijzend pijltje gevoegd. ”Johannes 2” heeft gewerkt tot zijn overlijden in 1833.

 

Zilveren naald met oorlepeltje Pieter van Somerwil 2 Blog Zilver.nl

Pieter van Somerwil

Na het overlijden van “Johannes 2” zet zijn zoon, weer een Pieter, de zaak voort. Deze Pieter heeft gewerkt tot 1850. Bovenstaande rijgnaald met oorlepeltje is van zijn hand, want het heeft het meesterteken “PS+”. Tussen de naaldenkoker van zijn verre voorvader en zijn rijgnaald zit ongeveer 150 jaar! Waarschijnlijk is deze Pieter de laatste zilversmid van het geslacht Van Somerwil.

Lees ook:

Moeders en zonen als zilversmid

Souvenir

Bloemen een bron van inspiratie

Bekijk ook de collectie antiek naaigerei van Zilver.nl:

Naaigerei

18e Eeuws miniatuur zilver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *