Tafelzilver in Haags lofje en Hollands glad is al eeuwen populair
Inhoudsopgave
De bestekmodellen Haags lofje en Hollands glad worden al eeuwen lang door Nederlandse zilversmeden gemaakt. Dat deze ontwerpen ijzersterk zijn blijkt wel uit de voorkeur die er nog altijd naar uitgaat. Nederlands bekendste zilverfabriek; De Koninklijke van Kempen & Begeer maakt deze paradepaardjes nog altijd.
Zilver bestek in model Hollands glad
Zilveren lepels en vorken in model Hollands glad worden al vanaf het eind van de 17e eeuw gemaakt. Vele zilversmeden in het hele land maakten Hollands glad bestek. De lepelbakken ovaal, de stelen rank en slank met een oplopend uiteinde, de achteraanzet bij de bak in een rattenstaart, enkel lof of dubbel lof. In de loop van de tijd/eeuwen werden de lepelbakken puntig en de stelen breder en de uiteinden plat. Het is nog steeds mogelijk om voor een redelijke prijs een set 18e eeuws tafelzilver bij elkaar te verzamelen. Hoe bijzonder is het om dagelijks te eten met handgemaakt zilver bestek wat inmiddels ruim 200 jaar oud is. De uitstraling van het oude bestek is zo mooi!
Door de vele verschillende 18e- en 19e eeuwse Hollands glad modellen is het moeilijk om een perfect bij elkaar passende set te verzamelen. Vind je kleine onderlinge verschillen charmant? Dan is er heel veel mooi oud, met de hand gesmeed tafelzilver in model Hollands glad te vinden. Dek je tafel ermee en geniet er generaties lang van.
Hr.T. Deelder, oud conservator van het Haags museum, leerde ons vroeger om met je ogen dicht, met je vingers de vorm van een oude zilveren lepel te volgen. Dan voelde je pas het vakmanschap! De gelijke verdeling van het zilver, de prachtige vorm, de afwerking, de balans, heel bijzonder.
In de 20ste eeuw zijn er twee Hollands glad bestekmodellen gemaakt, naar 18e eeuws voorbeeld, die goed zonder onderlinge verschillen te verzamelen zijn;
Zilver bestek Model 1060
Tafelzilver Hollands glad model 1060 heeft ovale lepelbakken, elegante stelen en een dikke knobbel als aanhechting aan de achterzijde van de lepelbak en vork. Deze dikke knobbel, het Haags lof, is een overduidelijke herkenbaar kenmerk. Het bestek in model 1060 is altijd zwaar uitgevoerd en perfect in verhouding.
Naar wat ons vertelt is, is Cornelis L.J. Begeer de zilversmid die model 1060 als eerst heeft ontworpen/gemaakt. De eerste delen dateren van rond 1912. Vanaf 1927 gaat De Zilverfabriek te Voorschoten het bestekmodel ook maken, deze geven het model waarschijnlijk ook zijn modelnummer.
Zoals te zien op de foto werd het model toen aangeboden met een enkel filet mes. Als De Zilverfabriek overgaat in de Koninklijke van Kempen & Begeer gaat de verkoop van het model door. De Koninklijke van Kempen & Begeer maakt dan gedurende ongeveer 10 jaar zowel model 250 als model 1060. De Koninklijke van Kempen & Begeer verkopen het met een ander mes met een lijntje langs de rand.
Deze twee bestekmodellen, 250 en 1060, lijken veel op elkaar zodat rond 1978 besloten wordt om met één van de 2 modellen te stoppen. Model 1060 blijkt, van de twee, het duurste model om te maken en de productie wordt helaas gestopt!
De zilversmeden t’Hart te Den Haag en A.J.Driessen hebben beide ook een bestekmodel gemaakt wat erg veel lijkt op model 1060.
Zilver bestek Model 250
Tafelzilver model 250 heeft ovale lepelbakken, elegante stelen en een puntige aanhechting aan de achterzijde van de lepel en vork. Deze puntige aanzet is het duidelijke kenmerk van model 250. Het bestek is altijd zwaar uitgevoerd en perfect in verhouding. Bij model 250 wordt een rond mesheft ontworpen wat tot de dag van vandaag wordt gemaakt.
Tafelzilver in model 250 komen we vanaf ongeveer 1920 tegen gemaakt door Van Kempen te Voorschoten. Het bestekmodel wordt daarna meegenomen in diverse fusies. Het is veel gemaakt tijdens de Gerritsen & Van Kempen periode, naar onze bescheiden mening, één van de mooiste tafelzilver periodes. De concurrentie strijd tussen De Zilverfabriek Voorschoten en Gerritsen & Van Kempen haalde in beide het beste naar boven. Grote cassettes van soms wel 300 stuks werden gemaakt wat het verzamelen nu nog leuker maakt!
Na de overgang naar de Koninklijke van Kempen & Begeer wordt model 250 ook nu nog gemaakt. Sterker nog het hoort samen Haags lofje en model Prinses bij de drie modellen in zilver die De Koninklijke van Kempen & Begeer nog maakt.
Er is nog een derde model; model 1061, aan de voorzijde gelijk aan 1060 en 250 maar aan de achterzijde met een dubbele lip aanhechting. Dit model is echter minder verkocht en daarom veel moeilijker te verzamelen. Jammer want het is een prachtig model.
Deze Hollands glad modellen zijn nu nog steeds heel populair. Niet gek, want de couverts zijn niet zo groot, de bakken niet te puntig en het bestek oogt modern.
Zilver bestek in Haags lofje
Haags lofje is al generaties lang het meest geliefde tafelzilver model van Nederland. Het werd dan ook door vele bekende en onbekende Nederlandse zilversmeden gemaakt. Bestek in model Haags lofje heeft puntige lepelbakken, een elegante iets breed uitlopende steel met een middenlijn en op het uiteinde een lofje, het Haagse lofje. De achteraanzet bij de lepelbak en vork is ook een lofje maar dan klein. Er zijn vele mallen gebruikt voor dit model met onderling kleine verschillen.
Het Haagse tafelzilver model uit de 18e eeuw
De naam van het Haags lofje komt waarschijnlijk van het Haagse tafelzilver model uit de 18e eeuw wat ook een middenlijn heeft en een lofje aan het steeleinde. Dit typisch ‘Haagse’ model is heel herkenbaar en was in de tijd al heel geliefd bij de Haagse chique.
Haags lofje in de 19e eeuw
Zo is het lofje in de 19e eeuw heel klein en wordt het in de loop van de 20ste eeuw steeds groter. Er zijn Haags lofje bestekken waarvan de schouders van de vorken vierkant zijn maar in de loop van de 20ste eeuw worden ronde schouders geliefder.
Haags lofje 1VK
Gerritsen & Van Kempen geven hun model Haags lofje het nummer 1 vk mee, het is ook al jaren hun best verkochte bestekmodel. Op de foto uit de originele verkoopcatalogus van Gerritsen en van Kempen is te zien dat er naast het couvert 1vk met rechte schouders een couverts staat afgebeeld met ronde schouders de 9 vk. Gerritsen en Van Kempen maakte ook model 900 een veel op Haags lofje lijkend model waarvan het lofje meer een nokje is.
Het Haags lofje zilveren mes
Bij de eerste complete zilveren cassette’s werd er nog vaak gekozen voor een mes met een hertshoornen of benen heft. Deze messen hebben de tand des tijds niet doorstaan. In het begin van de 20ste eeuw werd het Haags lofje bestek verkocht met een mes met een zilveren heft in model Haags lofje. Zo paste het mes prachtig bij de andere bestekdelen.
Haags lofje bestek is nog goed en betaalbaar te verzamelen in het oud. Haags lofje wordt ook nog nieuw gemaakt door De Koninklijke van Kempen & Begeer en door de Gebroeders Huisman.
De nieuwe zilveren cassettes van De Koninklijke van Kempen & Begeer zijn er in verschillende samenstellingen. Het assortiment zilver schepwerk is in de loop van de jaren helaas enorm geslonken. Gelukkig is het perfect aan te vullen met al het geweldige schepwerk uit de 30er jaren!
Nederlands tafelzilver, duurzaam en tijdloos
Tafelzilver gaat generaties lang mee, is duurzaam en geeft de gedekte tafel sfeer en stijl. Als u uw tafelzilver dagelijks gebruikt hoeft u het niet zo vaak te poetsen en geniet u er elke dag van. De modellen Haags lofje en Hollands glad zijn tijdloos en passen bij elk servies en interieur.
Lees ook;
Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen
Oude zilveren messen, een zoektocht!
Bekijk de collectie zilver bestek van Zilver.nl:
Geachte mevrouw Boonstra,
In 1923 zijn mijn schoonouders getrouwd en vermoedelijk hebben zij dit bestek toen aangeschaft. Op de achterzijde staat van ieder bestek een gravering met de letters S (beginletter naam Sjouke) vervolgens het & teken en daar doorheen een V(beginletter naam Verseveldt) De V is over de S gegraveerd. Uit de erfenis hebben wij 6 vorken en 6 lepels gekregen. Het is zilver maar erg zacht. Door het gebruik zijn de tanden van de vorken behoorlijk gesleten. Vervolgens voor zover wij het kunnen lezen staat er op de achterzijde gegraveerd de letters RH. Op Internet komen we dan de naam Roelaf Helwig tegen. Ook staan er XXX op de achterzijde met nog een teken ervoor en er achter, vermoedelijk Amsterdam?
Kunt u ons vertellen hoe oud dit bestek is, de herkomst en de waarde. Omdat met name de vorken vrij zacht zilver zijn gebruiken wij het niet en zouden het ook wel willen verkopen. Zie ook bijgevoegde foto’s.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet
John Spierenburg
Goedemiddag Hr. J. Spierenburg,
Bedankt voor uw bericht.
Uw zilveren dessertcouverts zijn gemaakt in Amsterdam door Roelof Helweg rond 1800. De couverts zijn gemerkt met een afbeelding van een bijltje= een oud herkeur, RH = het meesterteken van Roelof Helweg, drie gekroonde Andreas kruisjes = het stadkskeur voor Amsterdam met eronder een letter = de jaarletter die we niet kunnen ontcijferen op de foto.
Vriendelijke groeten,
Ursula
https://zilver.nl
Geachte mevrouw Boonstra, wij hebben 30 jaar geleden een Sola bestek gekregen. Sola maakt nu geen zilveren bestekken meer, maar wij zillen graag weten of ons oude bestek toch van zilver was. Er staat een merkteken met een leeuw en een teken met de cijfers 999 in. Ook een stempeltje met G*Z. Kunt u beoordelen of dit toch echt zilver kan zijn?
Goedemiddag,
Bedankt voor uw bericht. De Gerritsen zilverfabriek heeft een periode zilver bestek gemaakt in 999/000, het bestek werd gegoten op de mallen van het verzilverde bestek. Uiteindelijk bleek het bestek toch te zacht en zijn ze ermee gestopt. Waarschijnlijk is uw bestek dus gemaakt van zilver in een hoog gehalte.
Vriendelijke groeten,
Ursula
https://zilver.nl