Zilver bestek, een must op de Kersttafel

Geplaatst door

De tafel dekken met zilver

De feestdagen staan voor de deur met kerst als gezellig hoogtepunt. Buiten is het koud, maar binnen is het heerlijk warm en aangenaam. Gezellig de haard en kaarsen aan om samen te genieten van de lange avonden met familie en vrienden. De laatste jaren is de woonkeuken steeds belangrijker geworden. We koken weer graag zelf en dan vooral gezond en zitten dan bij elkaar in de keuken. De sfeer is extra bijzonder te maken met het mooi aankleden van de tafel. Met het tafelen tijdens de feestdagen heb je alle gelegenheid om alles uit de kast te halen! Bijvoorbeeld door de tafel feestelijk aan te kleden met tafelzilver.

Kerst vieren met familie en vrienden met zilver bestek

Maak van een huis een thuis

Zilver bestek met zilveren messen en zilveren servetringen zorgen al direct voor een speciale kerstsfeer. Er is meer inspiratie op te doen met tips als het gebruik van zilveren kandelaars, zilveren tafelstukken en een wijnkoeler. Of door ook antiek zilver schepwerk voor het kerstdiner te gebruiken. Natuurlijk mogen een damasten tafelkleed en kristallen glazen niet ontbreken. Deze persoonlijke, met smaak uitgezochte accessoires maken van een huis een thuis. Het geeft je gasten het gevoel dat ze meer dan welkom zijn! De kerststemming zit er dan al in voordat het diner begint. Het is natuurlijk extra bijzonder om een tafel te dekken op basis van de tafeletiquette. Eerste kerstdag begint echter veel eerder dan het diner op tafel staat. Er is dus eerst alle aandacht voor het kerstontbijt.

Inspiratie voor het kerstontbijt

Eerste kerstdag begint natuurlijk met een fantastisch kerstontbijt. Er is genoeg inspiratie op te doen en daar leveren wij van Zilver.nl graag een bijdrage aan. De kerstsfeer mag er de hele dag zijn en het is gezellig en knus om met zijn allen aan de ontbijttafel te zitten. De dag begint dan al meteen goed en dat belooft wat voor de rest van de dag. Een ontbijt met kerst met alleen het eigen gezin is al een fijn moment. Voor de kleinsten is het een magische dag waarbij een sprookjes kinderbestek niet mag ontbreken. Ook voor de volwassenen is het een periode van samen zijn, de liefde vieren en elkaars gezelschap koesteren.

Kerstontbijt met kinderbestek van Zilver.nl

Het is in het kader van de kerstgedachte natuurlijk ook een idee om meerdere mensen uit te nodigen. Het ontbijt hoeft op eerste kerstdag echt niet heel vroeg te beginnen. Een slow start is op deze dagen heerlijk. Vind je het leuk om met veel mensen gezellig aan de ontbijttafel te zitten? Dan heb je ook nog de keuze om er een uitgebreide brunch van te maken.

Kerstontbijt met zilver bestek van Zilver.nl

Tijdens kerst is het ontbijt natuurlijk extra uitgebreid met voor iedereen wat lekkers. Zo is het aan te raden om een combinatie van zoet en hartig te presenteren. Een kerststol mag niet ontbreken en roomboter smaakt natuurlijk het lekkerst op een luxe broodje. Verse jus d’orange is eveneens een aanrader of het aanbieden van een verse fruitsalade of smoothies. Een eitje hoort er ook gewoon bij aan de kerstontbijttafel. Bijvoorbeeld in een luxe uitvoering gecombineerd met zalm. De kinderen kunnen hun eigen ontbijt knutselen en versieren zo blijven ze gezellig lang aan tafel. Er zijn allerlei lekker ontbijtgerechten die het kerst ontbijt extra speciaal maken. Of om net even wat later op de morgen gezellig te tafelen met een kerst brunch.

Uitgebreid kerstdiner

Het diner krijgt tijdens kerst natuurlijk extra aandacht. Het is geen kerst zonder een kerstdiner! Dat begint al met het dekken van de tafel met het familiezilver. De toon van de kerstsfeer is daarmee meteen gezet. Ruim voor de kerst is het al tijd om de gerechten te bedenken en te kijken of het bijbehorende schepwerk voldoende aanwezig is. Wordt het een uitgebreid menu of gaat de voorkeur uit naar knus gourmetten? Bij de keuze voor een menu is het natuurlijk aan te raden om rekening te houden met de gasten die er komen. Om zelf ook gezellig mee te tafelen, komt het goed uit om het menu goed voor te bereiden.

Een gouden tip is om bij het kerstmenu een pronkstuk op tafel te zetten. Bijvoorbeeld een kalkoen of voor de visliefhebbers een grote zalm. Kerst is bij uitstek een feestdag om lang te tafelen. Dat betekent dat je dus meerdere gerechten op tafel zet. Het is bijvoorbeeld leuk om met een amuse te beginnen en daarna pas het voorgerecht te serveren. Het hoofdgerecht bevat dan het pronkstuk met een aantal bijgerechten. Daarna is het tijd voor het dessert. Er is ook nog een natafelgerecht mogelijk met een heerlijk kopje koffie met bonbons en fruit. De gerechten zijn helemaal naar wens in te vullen. Neem ruim de tijd om een kerstmenu samen te stellen en doe ook op tijd de boodschappen. Dat scheelt een hoop kerststress.

Maak het kerstdiner samen

Het is ook heel gezellig om het kerstdiner gezamenlijk te maken, gang voor gang. Zo kan iedereen steeds weer even van tafel en geeft het een ongedwongen sfeer. Ook de kleintjes houden het zo langer vol. Je kunt natuurlijk ook vrienden en familie vragen allemaal een gang van het diner te verzorgen zo heeft ieder zijn taak en blijft het verrassend.

Feestelijk gedekte kersttafel Zilver.nl

Op de dag zelf is het tijd om de tafel alvast mooi te dekken. Weet je niet precies hoe de setting van het servies en bestek in elkaar zit? Dan komen de etiquettetips mooi van pas.

Tafel dekken: tips voor tafeletiquette

De tafeletiquette voor de kerst tafel heeft onder meer betrekking op de positie van borden, bestek, glazen en servetten. De borden krijgen recht voor de stoel op twee centimeter van de tafelrand een plekje. Je begint het met het onderbord en stapelt vervolgens de borden van groot naar klein. Het voorgerecht komt op het kleinste bordje dat bovenaan ligt. Serveer je een broodje vooraf? Dan plaats je links boven een botermesje met een klein bordje.

Het zilver bestek leg je van buiten naar binnen met dat wat je eerst gebruikt aan de buitenzijde. De vorken komen links te liggen en de zilveren messen komen net als de lepels aan de rechterzijde. Volgens de etiquette ligt de snijkant van het mes naar binnen. Om het helemaal chique te maken, zorg je dat de onderkant van de messen op gelijke hoogte ligt. Bij een kerst diner hoort natuurlijk ook een nagerecht. De dessertlepeltjes of vorkjes krijgen een plekje boven het bord. De juiste wijze is het vorkje met de onderzijde naar links te leggen en het lepeltje naar rechts.

Ook voor de positie van de glazen is er sprake van voorgeschreven regels. Zo komen de glazen rechts boven de borden in een diagonale lijn naar beneden een plekje. Het wijnglas voor witte wijn komt onderaan en dan schuin naar boven het rode wijnglas. De glas voor water komt helemaal bovenaan de diagonale lijn te staan. Om extra gezelligheid te creëren aan tafel krijgt de wijnkoeler ook een eigen plek.

tafel etiquette zo hoort het Zilver.nl

Om van het diner tijdens de kerstdagen een chique aangelegenheid te maken, is het leuk om zilveren servetringen te gebruiken. De servetten plaats je na het oprollen in de servetringen en leg je vervolgens naast de vorken neer aan de linkerzijde. Het is ook mogelijk om de servetring voor een gezellige uitstraling bovenop het bord te leggen. Bijvoorbeeld als het voorgerecht niet uit soep bestaat. Komt er een groot gezelschap dineren? Misschien is het dan leuk om voor iedereen een persoonlijk naambordje op tafel te plaatsen. Bij een uitgebreid kerstmenu is het eveneens een aanrader om de kerstgerechten te vermelden op een persoonlijke menukaart.

Verzilverde servetband op de dinertafel Zilver.nl

Zilver poetsen voor de kerst

Nee, niet doen! Bewaar uw zilver en tafelzilver niet voor de feestdagen maar gebruik het zoveel mogelijk. Geniet van de glans, het vakmanschap, de geschiedenis en van het gevoel van het mooie materiaal. Zilver is geschikt om elke dag te gebruiken dan blijft het ook mooi en hoeft u het maar 2 à 3 keer per jaar op te wrijven of te poetsen. Zilver bestek kan prima in de vaatwasser alleen als u oude zilveren messen heeft is het verstandig deze met de hand af te wassen. Een tip: om het aanslaan van het condens op het zilver tegen te gaan, maak de deur van de vaatwasser open als deze klaar is dan kan het vocht weg.

Bijzondere kerst met zilver op tafel

Op de kerstdagen mag er flink uitgepakt worden. Je besteedt al veel aandacht aan het op tafel zetten van de heerlijkste gerechten. Dan mag je ook uitpakken voor wat betreft de aankleding van de kersttafel. Bijvoorbeeld door tafelzilver aan te schaffen. Dat is overigens duurzaam, het is een investering voor het leven en langer. Het is van generatie op generatie over te dragen. Er wordt nog dagelijks een vorkje geprikt met tafelzilver uit drie eeuwen. Dit familiezilver brengt mooie verhalen van vroeger aan tafel. Zilver bestek is niet alleen mooi, het eet ook heel fijn omdat het warmte geleid en dus fijn licht warm aanvoelt, niet koud zoals staal.

Zilveren bestek cassette Zilver.nl

Wil je dit jaar groots uitpakken met kerst dan is nu het moment om te kijken wat er allemaal mogelijk is voor de combinatie chique tafelen met zilver. Op Zilver.nl is er een ruim aanbod beschikbaar met onder meer complete zilveren cassettes. Heb je een voorkeur voor een bepaalde stijl of model? Bijvoorbeeld uit de achttiende eeuw, Biedermeijer, Art Deco of Art Nouveau zilver? Zilver.nl vertegenwoordigt uiteenlopende stijlen als het gaat om bestek van zilver. Het is belangrijk dat je HET model kiest wat bij je past want we willen dat je heel lang tafelplezier hebt!

Zilver schepwerk

In de begin jaren van de 20ste eeuw werd er voor elk gerecht of gerechtje een zilveren schep gemaakt. Zo zijn er sardinevorkjes, cakeprikkers, olijflepeltjes, spiegeleischeppen en veel meer. Voor elk kerstgerecht is er dus een bijpassende zilveren schep beschikbaar. Dit maakt de kersttafel bijzonder en uniek. Lees meer over het gebruik van antiek zilver schepwerk in ons blog.

antiek zilver schepwerk

Servetringen graveren

Het gebruik van zilver tijdens het kerstdiner geeft extra cachet aan het gezellig samenzijn. Het is zelfs heel persoonlijk te maken, bijvoorbeeld door zilveren servetringen te laten graveren. Krijg je veel visite dan is de tafelschikking te maken door verzilverde servetbanden in de vorm van een kerstboom of kerstengel te laten graveren met de namen van je gasten. Er zijn diverse graveervoorbeelden beschikbaar om je te laten inspireren.

Gravering op een verzilverde servetring kerstboom bij Zilver.nl
Verzilverde servetring kerstengel graveren zilver.nl

Zilveren tafelaankleding

Er is heel veel mooi zilver gemaakt en wordt nog gemaakt om de tafel feestelijk mee aan te kleden. Zilveren onderborden, zilveren juskommen, kandelaars, peper & zoutstellen en zilveren flessenbakken zijn nog maar een kleine opsomming uit de vele mogelijkheden. Zilveren tafelaankleding geeft het geheel klasse en sfeer.

Mooi aan de kerst tafel

Kerst is ook bij uitstek de gelegenheid om jezelf mooi te maken. Het is de tijd van anderen maar ook jezelf verwennen. Met een nieuwe outfit en sprankelende sieraden voel je, je met kerst extra feestelijk. De gedekte kersttafel waaraan al je dierbaren plaats nemen in hun feestelijke outfits geven de avond iets magisch!

Bij kerst horen kerstcadeaus

De gezelligste tijd van het jaar, daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Ben je ook altijd zo lang op zoek naar passende cadeaus? Wij helpen je graag en hebben in onze webshop www.zilver.nl ruim 13.000 cadeausuggesties voor je klaar staan, met voor elk wat wils. Voor jong en oud, voor de wijnliefhebber of de kleine prinses, voor de diva en de stoere bink.

Gratis inpakservice

Gratis inpakservice Zilver.nl

Voor alle bestellingen hanteert Zilver.nl een bijzondere inpakservice. Daarbij is het mogelijk om zelf het gewenste inpakpapier te kiezen. Het cadeautje krijgt voor een extra fraai resultaat een mooi strik. Geeft u zilver of sieraden cadeau? Dan is het ook mogelijk om een felicitatietekst op een kaartje te laten schrijven. Wij schrijven de tekst met de hand om het extra persoonlijk te maken. Zilver.nl hanteert overigens voor alle aankopen in november en december een retourtermijn van zestig dagen. Het is in plaats van online een bestelling te plaatsen ook mogelijk om onze winkel te bezoeken. Onze winkel draagt de naam Old Memories en is gevestigd aan de Burgemeester Peereboomweg 1 in Broek en waterland. De koffie staat er altijd klaar!

Zilverwinkel Zilver.nl Old Memories
Zilver en sieradenwinkel Zilver.nl Old Memories

Heeft u vragen, we helpen u graag.

Zijn er vragen? Wij zijn op verschillende manieren te bereiken, zoals telefonisch via 020-4033653 of per email via info@zilver.nl. Daarnaast maken wij gebruik van een live chat. Als deze actief is, heb je de mogelijkheid om rechtstreeks je vraag te stellen.

zilverwinkel juwelier antiquair Old Memories zilver.nl

Lees ook:

Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen

De geschiedenis van zilver bestek, een rijke historie

Bekijk ook:

Onze grote collectie tafelzilver

Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen

De geschiedenis van zilver bestek, een rijke historie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *