Waarom de keus voor zilver?

Geplaatst door

25 jaar geleden hebben we voor zilver gekozen.

Toen we ruim 25 jaar geleden probeerden van onze hobby antiek verzamelen onze ‘living’ te maken begonnen we met de in- en verkoop van antiek in zijn ruimste zin. Al heel snel bleek onze voorkeur uit te gaan naar zilver en goud. Waarom? Ja, waarom, een gevoel, een voorliefde, de schoonheid van het materiaal, de glans, het vakmanschap en die keuren! Vooral die
zilverkeuren fascineerden ons, dat je van al die zilverstukken de maker kon opzoeken, de jaarletter kon vinden en daardoor veel over de achtergrond van het stuk kon vinden. De keus voor zilver was gemaakt!

Zilvermerk minerva van het keurkantoor
Zilvermerk het minervakopje van het keurkantoor met de E in de helm van Groningen

Zilverkeuren, een spannende bezigheid al denken sommige daar heel anders over!

Het begint bij het inkopen van een stuk zilver.  Zonder naar de merken te kijken heb je vaak al een vermoeden uit welke periode een stuk komt en soms vertelt de stijl en de kwaliteit je zelfs al uit welke stad en soms ook van welke zilversmid. Maar er zijn ook vele merken die of onduidelijk zijn of die je niet vaak tegenkomt. Die zilvermerken zijn nou juist zo fascinerend! Het blijft een sport om een zilverkeur die je niet kunt determineren op te blijven zoeken, alle keuren boeken uit de kast te halen en aan andere verzamelaars te vragen mee te kijken. Er zijn mensen die niet
kunnen geloven dat je dagen, soms wekenlang met een zilveren lepel, zilveren theebus of zilveren miniatuurtje op je bureau zit en het stuk iedere keer weer oppakt, bekijkt en weer gaat zoeken, maar het gebeurd bij ons echt. Hoe geweldig is het om het keur dan toch te vinden en dat je idee over de datering en afkomst juist blijken te zijn!

Zilversmeden zijn vakmensen.

In onze beginperiode zijn we op een cursus edelsmeden gegaan, een eye-opener want probeer maar eens uit een plaat zilver een glad zilveren bakje met een passende deksel te hameren en je bewondering voor de zilversmid groeit per minuut. Om een zilver oppervlak egaal en glanzend te krijgen is een vak op zich en misschien wel het moeilijkste van zilversmeden. De klasse die zo’n gesmeed stuk zilver uitstraalt blijft een lust voor het oog. Ook nu zijn er nog, helaas niet veel meer, zilversmeden die op ambachtelijke manier zilveren voorwerpen maken.

De Zilversmid
De Zilversmid

Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen!

Hr. Wttewaall schrijver van HET Nederlands klein zilverboek vertelde ons vele jaren geleden staar je niet blind op zilverkeuren en oudheid van een stuk maar begin altijd met het kijken naar de kwaliteit van een stuk. Want in alle eeuwen zijn er smeden geweest die niet goed waren in hun vak of smeden die goedkope uitvoeringen maakten. Bekijk een zilver stuk dus altijd goed beoordeel het eerst op uiterlijke kenmerken en kijk dan pas naar de keuren.

Lees ook:

Zilverkeuren vertellen een verhaal, bekijk ze hier

Goede verborgen keuren

Bekijk ook:

Onze zilverkeuren database

3 reacties

  1. Goedendag, sinds enige jaren koop ik af en toe antiek zilveren voorwerpen, op bescheiden schaal. Ik zou – als hobbyist – graag meer willen weten over (antiek) zilver en de bij behorende keurmerken. Uit boekjes is veel te leren, maar deelname aan een of meerdere praktijkbijeenkomsten zou veruit mijn voorkeur hebben. Organiseert Zilver.nl zelf wel eens een cursus of zijn jullie bekend waar dat wordt gedaan? Graag hoor ik van u. Hartelijke groet, Gert Diepeveen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *