Tentoonstelling vier eeuwen tafelcultuur

//Tentoonstelling vier eeuwen tafelcultuur

Tentoonstelling vier eeuwen tafelcultuur

By |2018-04-01T21:57:11+00:00oktober 21st, 2015|Musea|Reacties uitgeschakeld voor Tentoonstelling vier eeuwen tafelcultuur

In het Haags museum is de tentoonstelling ‘vier eeuwen tafelcultuur’ geopend tot en met 28 februari 2016. U snapt dit is een thema wat ons erg ligt en met de feestdagen in zicht een heerlijke inspiratiebron!

Tijdens het eten word je verleid via de zintuigen, niet enkel via de smaakpapillen, maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel. Prachtig porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk. Met een spectaculaire opstelling van compleet opgetuigde tafels, aangevuld met tekeningen, schilderijen en livreien, wordt de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen tot leven gebracht. Een mooie gelegenheid om alvast inspiratie op te doen voor het dekken van de eigen feestelijke kersttafel!

Een gedekte tafel is uiteraard pas echt af met mooi gevouwen servetten. Vanaf de Renaissance komt het in Europa in de mode om tafellinnen te gebruiken voor het vervaardigen van tafeldecoraties. De Catalaanse kunstenaar Joan Sallas brengt met zijn virtuoos gevouwen vogels, vissen en konijnen in onze tijd deze ‘vergeten traditie’ weer levend. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij een tiental indrukwekkende constructies.

gedekte tafel met zilver

Gedekte tafel, hoe het heurt!

Waan je je even op het Paleis Noordeinde met een exclusief kijkje in de vorstelijke porselein- en zilverkast. Topstukken van Nederland Dineert zijn twee complete serviezen, huwelijkscadeaus van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, bijzondere bruiklenen uit de collectie van het Koninklijk Huis. De tentoonstelling onthult welk serviesgoed favoriet was bij het koninklijk echtpaar, het moderne tafelzilver en het klassiek porseleinen servies.

Voor meer informatie; http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/nederland-dineert

Lees ook;

De eetkamer

Zilver bestek, een prachtig bezit voor generaties

About the Author:

Ursula Boonstra - de Jonge is de initiatiefnemer van dit blog over zilver en sieraden. In 1991 besloot Ursula samen met haar man Michel de Jonge om van hun hobby, antiek zilver verzamelen, hun beroep te maken. In de ruim 27 jaar zilver inkopen, bestuderen en verkopen is de kennis enorm gegroeid, deze kennis willen ze graag met u delen, vandaar dit blog.