Taxaties?

Geplaatst door

Taxeren van zilver

Dagelijks krijgen we vele, echt heel veel e-mails binnen met vragen over zilverkeuren, erfenissen en taxaties vaak vergezeld door foto’s. Helaas ontbreekt het ons aan tijd om al deze vragen te beantwoorden.

Het beoordelen of een voorwerp van zilver is of verzilverd kan vaak afgelezen worden aan de merkjes. Staat er op een voorwerp Gero, Alpacca, Keltum, EPNS of Welner dan gaat het om een verzilverd item, ook de getallen 60, 90 en 100 duiden op de dikte van de zilverlaag over het onedele basismateriaal. De getallen 925 (1e gehalte), 830 of 835 (2e gehalte) en 800 (3e gehalte) duiden op ‘echt’ zilver net als keuren waar een leeuw tussen staat. Natuurlijk zijn er ook ongekeurde zilveren voorwerpen die getoetst moeten worden om te bepalen of het om zilver gaat.

In Nederland is het keuren van zilver al eeuwen zeer goed geregeld. Grote zilveren voorwerpen horen gekeurd te zijn met 4 merken; een meesterteken, een minervakopje, een leeuw en een jaarletter. Kleine zilveren voorwerpen zijn veelal gekeurd met een zwaardje en een meesterteken.

Op de foto ziet u een voorbeeld van een Nederlands groot keur.

Ursula

Lees ook:

Zilver of toch niet… toch verzilverd?

De toetsstreek, zilver controle