Object “Provence”, een uniek zilver kunstwerk

Geplaatst door

Een aantal weken geleden kregen we de vraag om de verkoop van een wel heel bijzonder zilver object te verzorgen. Van de getoonde foto werden we niet erg enthousiast. Hoe verrast waren we toen het object met speciaal vervoer bij ons werd afgeleverd en uitgepakt, waren we op slag verliefd. Een geweldig kunstwerk staat nu in onze winkel in Broek in Waterland te stralen. Het is een stuk zilver met heel veel uitstraling, de ranke op de wind bewegende bladeren in combinatie met het ruige zware stuk lavasteen maken het tot een eye-catcher.

Zilveren kunstwerk Provence

Arts & Crafts

In 1995 startte de Koninklijke Begeer een exclusief project ‘Arts and Crafts’. Voor dit project werden diverse Nederlandse kunstenaars gevraagd om iets te ontwikkelen met zilver als basismateriaal. Gedurende enkele jaren ontstond een fraaie kunstcollectie. Koninklijke Begeer stelde gedurende diverse kunstbeurzen de artikelen ten toon. De grote stukken werden ook tentoongesteld tijdens een groot Arts and Crafts gala en vervolgens verkocht. Enkele kleinere stukken werden door de edelsmeden van de Koninklijke Begeer in een beperkte oplage vervaardigt om in het bedrijfsleven als exclusief relatiegeschenk te worden verkocht.

Zilveren kunst object Provence Zilver.nl

Zilver object Provence aangekocht door De Koninklijke van Kempen & Begeer

Er was echter één kunststuk dat de Koninklijke van Kempen & Begeer wilde behouden en dus van haar dochter de Koninklijke Begeer heeft overgenomen. Tien jaar lang heeft dit kunststuk, naar de hand van Anneke de Rond, de entree van het kantoor aan de Zilverstraat te Zoetermeer gesierd. Hierna is het in particuliere handen overgegaan.

Van Kempen & Begeer Zilverstraat te Zoetermeer Zilver.nl
Van Kempen & Begeer Zilverstraat te Zoetermeer

Zilver object “Provence”

Toen Koninklijke Begeer voor het eerst deelnam aan de ‘Holland Art Fair” te Den Haag werd Anneke de Rond gevraagd om een eye-catcher voor de tentoonstelling te maken. De kunstenares vond iets organisch wel een mooi idee, tussen al het design.

Het object is opgebouwd uit 5 Kilogram zilver van eerste gehalte = 925/000 en is met de hand geciseleerd. De inspiratie van Anneke de Rond is gekomen uit het plantenrijk en de groei van de natuur. De kunstenares heeft de zilveren bladeren bewerkt met het idee alsof het uit de grond is geschept.

Detail van de geciseleerd en bewerkte 1e gehalte zilveren bladeren van zilverwerk Provence
Detail van de geciseleerd en bewerkte 1e gehalte zilveren bladeren van zilverwerk Provence

Volgens de Koninklijke Begeer stelden de zilveren bladeren de weelderige groei van onze samenleving voor waarbij de lavasteen een knipoog is naar de poreuze basis waarop deze is gestoeld. Het duurzame zilver doorstaat echter alles en deze plant zal derhalve altijd overleven.

Kunstenares Anneke de Rond

Anneke de Rond is als zelfstandig ontwerpster en zilversmid gevestigd in Badhoevedorp. Ze ontwerpt en vervaardigt objecten, gebruiksvoorwerpen en sieraden.

Ze ontwerpt objecten in opdracht van bedrijven en diverse particuliere cliënten. Haar ontwerpen geven binnen de gebaande paden een heel eigen kijk op het zilver. Het merendeel van haar werkstukken zijn in particulier bezit.

De opleidingen van Anneke de Rond:

  • tekenacademie Groningen
  • textiele werkvormen Amsterdam
  • vakschool Edelsmeden Amsterdam, goud en zilversmid

De kunstenares heeft diverse prijzen gewonnen;

  • De vrije interpretatie van een antroposofische theepot 1994
  • De zilveren Hamer en de V.S.B prijs van de ontwerp wedstrijd 1995 van Zilver in Beweging
  • 2x Genomineerd voor Meesterlijk Schoonhoven

Een mooie plek voor een bijzonder zilverwerk

Dit prachtige kunstwerk verdient een mooie plaats in een museum, kantoor, hal of huiskamer waar het in volle glorie tot zijn recht komt. Het object is maar liefst 1,75 hoog en de lavasteen is 53 x 56 cm. Het is moeilijk om de schoonheid van dit object vast te leggen in een foto. We nodigen u van harte uit om het in onze winkel te komen bekijken.

 

Lees ook;

De cultuur historische zilver collectie van Begeer

Van Kempen, grootste naam in zilverwerk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *