Kaas!
Inhoudsopgave
Aan het begin van de 20e eeuw was de verscheidenheid aan zilveren diengerei enorm. Zo bestond er ook een ‘kaasschopje’. Dit kleine zilveren schepje werd ook een ‘kaasmesje ’of ‘kaasspade’ genoemd. Deze laatste benaming omschrijft de vorm nog het beste: het zilveren kaasschopje heeft een steeltje als een botermesje, met aan de andere kant een breed, plat uiteinde. Hiermee kon zachte kaas worden afgestoken om op een crackertje te doen – wat toen nog een ‘beschuitje’ genoemd werd.
Bijzonder diengerei
Het zilveren kaasschopje was beslist geen veel voorkomend stukje diengerei. Het heeft maar heel kort in de catalogi van de zilverfabrieken gestaan – alleen in het eerste kwart van de vorige eeuw. Verder zat hij alleen in de meest uitgebreide cassette. Werden er in Nederland nog weinig zachte kazen gegeten? Soms staat het kaasschopje afgebeeld als toevoeging aan het zilveren hors-d’oeuvre garnituur. Wellicht werd het zilveren kaasschopje ook bij deze eerste gang van de maaltijd ingezet.
Andere kaas-attributen
Er zijn andere kaas-gerelateerde zilveren voorwerpen die in veel grotere aantallen voorkomen. Denk daarbij aan de zilveren kaasduimen. Dit zijn ronde of ovale vasthoud-punten voor een blok harde kaas, die altijd als paar geleverd werden. Ook werd Hollandse kaas met een zilveren kaasschaaf geprepareerd voor een boterham. De zilveren kaasschaaf – met goed scherp RVS snijgedeelte en een zilveren heft – heeft vele jaren in de diverse bestekcassettes gezeten.
Alleen het kaasschopje blijft een zeldzaamheid – en ook een beetje een mysterie. Weet iemand hoe, wanneer of waarbij het kaasschopje precies gebruikt werd? We horen graag!
Zo herkenbaar! Twee kaasschaven, beide gemaakt door Gerritsen en van Kampen uit Zeist in ‘model 203’. Ze zijn gemaakt in respectievelijk 1930 en 1933.
Lees ook van Saskia:
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: