Herensieraden iets van deze tijd? Echt niet!

Geplaatst door

Het lijkt steeds gebruikelijker te worden dat mannen een net zo uitgebreide sieradencollectie hebben als vrouwen. Veel mensen denken dat dit een echte moderne trend is, maar niets is minder waar. Sterker nog: vroeger droegen mannen veel meer sieraden dan ze vandaag de dag zouden doen. Mannen van over de hele wereld droegen allerlei soorten versieringen op hun kleding en lichaam om nog meer op te vallen. Bovendien was het dragen van sieraden voor heren een goede manier om je rijkdom aan anderen te tonen.

De Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk
Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk in al zijn pracht en praal Bron:Wikipedia

Mannen sieraden in kleding

Vroeger zag je geen rijke mannen rondlopen met een duur herenhorloge of met moderne dog tags. Mannen, uit de hogere klassen, zagen eruit als paradijsvogels! Hun kleding bestond uit schoenen met hoge hakken en grote strikken, een kuitbroek van kleurrijke stof, hemdrok met heel veel linten en een hoed met struisvogelveren. De sieraden uit het verleden werden meestal verwerkt in de kleding van de man. Zo zijn er meer dan genoeg schilderijen te vinden van rijke en machtige leiders die kleding dragen met ontelbaar veel edelstenen en gouden en zilveren details. Een bekend voorbeeld zijn de zilveren gespen die vaak op schoenen werden bevestigd in het verleden. Deze zorgden er niet alleen voor dat de schoenen op hun plek bleven zitten, maar gaven de kleding van de man ook een extra luxe uitstraling. Ook de knopen op kleding werden gemaakt van zilver met vele verschillende afbeeldingen en versieringen.

Antieke zilveren knopen
Set van 4 antieke Hollands zilveren knopen gemaakt in de 18e eeuw. Prachtige knopen waarop de afbeelding van 2 mensen die een druiventros dragen = de verspieders die door Mozes naar Kanaan werden gestuurd om het land te verkennen.

Praktische herensieraden uit het verleden

Niet alle sieraden die mannen droegen waren puur voor de show. Er waren namelijk ook een aantal accessoires die aan de ene kant erg mooi waren, maar die ook een praktisch nut hadden. Een goed voorbeeld hiervan is een zakhorloge. Dankzij deze nuttige uitvinding konden mannen altijd zien wat de exacte tijd was. Kleding had lange tijd geen zakken, waardoor het niet mogelijk was om het horloge daadwerkelijk in een zak op te bergen. Daarom hadden deze horloges vaak een ketting met een haak eraan. Zo kon het heren zakhorloge moeiteloos worden vastgemaakt aan de rand van een shirt of broek en in het vestzakje opgeborgen. In dat geval was het natuurlijk wel belangrijk dat de horloge er stijlvol uitzag. Gedecoreerde exemplaren van edelmetalen waren dan ook de norm in deze tijd. Ze straalden luxe uit en waren daarom de ideale accessoire om mee op te vallen.

Rond 1680 kwamen er zakken in de kleding van mannen en werd het zakhorloge in de broekzak gedragen vaak zat er een chatelaine aan het horloge. Zilveren chatelaines waren kettinkjes met aanhangsels die aan een haak vastzaten. De aanhangsels waren vaak cachets/lakstempels en een horlogesleutel. Het zakhorloge stopte men in de zak en de chatelaine hing als pronk over de rand. Polshorloge zoals we hem nu kennen werd pas in de twintigste eeuw populair.

Zilveren chatelaine of signettenketting uit de 19e eeuw met twee cachets en een opwindsleutel.
Zilveren chatelaine of signettenketting uit de 19e eeuw met twee cachets en een opwindsleutel.

Klassieke sieraden voor mannen

In het verleden droegen mannen ook een aantal sieraden die we vandaag de dag nog steeds veel terugzien. Zo was het niet vreemd om een man tegen te komen met een paar oorbellen in. Er zijn afbeeldingen te vinden van hoge edelmannen die oorbellen gemaakt van parels dragen. Vaak droegen mannen dit soort sieraden wanneer ze een vrouw probeerden te verleiden. Zo droeg Charles I van Engeland één hele grote lange oorbel met een hele grote kostbare parel. Verhalen vertellen dat de getuigen bij zijn onthoofding direct nadat het hoofd was gevallen ernaartoe renden om de oorbel te bemachtigen. Vissersmannen droegen vroeger altijd oorringen.

Charles I van Engeland stond bekend om zijn goede smaak, hij droeg tot zijn dood één oorbel met een enorme parel. Bron Wikipedia

Zegelringen, een ring met een functie

Ook een herenring had in het verleden een belangrijke functie. Deze ringen werden namelijk vaak gebruikt om bondgenootschappen subtiel weer te geven. Zo was een zegelring met daarop een familiewapen een goede manier om aan anderen te laten zien bij wie je hoorde. Zo konden leden van bevriende families elkaar gemakkelijk opzoeken, terwijl vijanden bij elkaar uit de buurt bleven. Zegelringen werden ook vaak gebruikt om aktes of brieven met een afdruk van de zegel af te sluiten.

Als laatste zijn er nog de kettingen die door mannen werden gedragen. Vaak was een ketting een uiting van macht. Veel leiders uit het verleden werden daarom ook afgebeeld met ontzettend grote kettingen om hun hals. Hiermee lieten ze hun rijkdom en weelde zien, wat natuurlijk ontzettend belangrijk was voor de leiders uit die tijd.

Ook werden er veel zilveren en gouden manchetknopen gedragen in heel veel verschillende uitvoeringen. Ook antieke dasspelden vormen tegenwoordig een groot verzamelgebied want hierin is ook zoveel variatie. Er zijn heel veel verzamelaars voor antieke herensieraden.

Antieke gouden dasspeld met een intaglio hond Zilver.nl
14 karaat gouden dasspeld met een intaglio in kristal in de vorm van een beschilderde hondenkop gemaakt rond 1900. Stevige antieke dasspeld met een mooi bol crystal intaglio dat aan de binnenzijde is beschilderd en daarna in de gouden zetting is geplaatst.

Moderne sieraden voor heren

De sieraden mode voor mannen is door de eeuwen heen flink veranderd, maar het is duidelijk dat de liefde voor sieraden niet uit het niets is gekomen. Het dragen van sieraden heeft een rijke geschiedenis, dus het is niet gek dat er vandaag de dag door steeds meer stijlvolle mannen sieraden worden gedragen. Deze hebben allemaal weer een unieke stijl en uitstraling, waardoor iedere man zijn outfit op kan fleuren met mooie details. Ook een simpele herenarmband of heren ketting gemaakt van schakels past helemaal bij de moderne mode. Dankzij hun minimalistische look passen ze bovendien bij vrijwel iedere kledingstijl, wat ze ontzettend veelzijdige accessoires maakt. Ook een gestroomlijnde ring voor mannen gemaakt van zilver of goud past nog helemaal bij de trends van nu.

herensieraden bij Zilver.nl

Zilveren herensieraden, staal, titanium of goud

Zilveren herensieraden zijn altijd net iets zwaarder uitgevoerd dan zilveren damessieraden wat ze dan ook direct een stoerdere en meer bij mannen passende uitstraling geeft. De stevige massieve zilveren spangarmbanden van Fred Bennett en de zilveren naamplaat armbanden vallen dan ook altijd zeer in de smaak bij de heren. Ook de combinatie van zilver met leer zoals bij de heren armbanden doet het heel goed. Zilveren heren kettingen met dogtags en kruisjes zijn blijvende klassiekers vaak in een modern jasje.

Stalen herensieraden zijn vaak wat grover van uitvoering en wat donkerder van kleur. Er is heel veel mogelijk qua sluitingen en combinaties wat de stalen sieraden heel populair maakt. Titanium is een populair materiaal voor herensieraden omdat het keihard en slijtvast is. Mannen met een zwaar beroep kunnen hun titanium ring gewoon omhouden zonder dat de ring enorm krast, verbuigt of beschadigd. Horloges van titanium zijn veel lichter dan hun stalen soortgenoten wat het draagcomfort verhoogd.

Herenringen

Bijna elke man draagt wel een ring was, dat vroeger vaak alleen een trouwring tegenwoordig mag daar nog wel een ring bij. Er is dan ook heel veel keus. Er zijn strakke gladde herenringen maar ook ringen met bandenpatronen of ringen met een diamantje. De klassieke heren zegelring wordt ook weer steeds meer gedragen ook als pinkring. De relatieringen van Boccia zijn ook zeer in trek.

zilveren herenringen bij Zilver.nl

Manchetknopen en dasschuiven

Een aantal moderne sieraden voor mannen hebben een klassieke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan kleine details voor op kleding, zoals manchetknopen. Deze hebben een luxe look en worden daarom vooral gedragen in combinatie met een professionele of feestelijke outfit. Ook de dasspeld hoort in dit rijtje thuis, aangezien deze dezelfde elegante uitstraling hebben. Het zijn kleine accenten die ervoor zorgen dat een nette outfit iets meer opvalt. Uiteraard worden er tegenwoordig ook meer dan genoeg van deze knopen en dasspelden gemaakt met een unieke vorm, waardoor je je kleding juist een speels tintje geeft.

Herenhorloges

Deze praktische herensieraden zijn vandaag de dag ook nog steeds in trek. Deze stijlvolle items zijn ervoor gemaakt om op te vallen, maar hebben bovendien een belangrijke functie. Zo is er nog altijd het herenhorloge. Voor veel mannen is dit het ultieme sieraad wat ze het liefste iedere dag willen dragen. Aan de ene kant is het erg praktisch wanneer je de tijd in de gaten wilt houden, maar het is vooral een mooie accessoire om een statement mee te maken. Zo zijn er minimalistische titanium horloges van Boccia. Titanium horloges zijn licht van gewicht en titanium is keihard en kan dus wel tegen een stootje wat voor heren met een zwaar beroep heel goed van pas komt. Fred Bennett horloges zijn er in diverse uitvoeringen voor jong en oud, met stalen en leren banden. Ook zakhorloges zijn weer helemaal terug van weggeweest! De Royal London zakhorloges kunnen vaak ook van een gravering voorzien worden.

Fred Bennett Herenhorloge Zilver.nl
Fred Bennet herenhorloge

Zilveren geldklemmen en sleutelhangers

Een ander nuttige sieraad voor mannen is de geldklem of een zilveren sleutelhanger. Deze kleine accessoire is het enige wat je nodig hebt om je waardevolle bezittingen bij elkaar te houden. Deze kleine zilveren accessoires zijn ook graveerbaar voor een extra persoonlijke touch.

Herenarmbanden

Armbanden voor mannen zijn er in heel veel verschillende soorten en materialen. Van gevlochten armbanden met een stoer gezwart stalen sluiting tot een zware stevige zilveren spangarmband. Voor elk type man is er wel een passende armband te vinden.

Herenarmbanden bij Zilver.nl

Heren kettingen

De meeste gedragen herencolliers zijn toch wel die met een enkel graveerplaatje of met dog tags. Beide zijn geschikt om te graveren met een persoonlijke tekst of naam. Ook schakelkettingen worden nog steeds graag gedragen in diverse lengtes en diktes. De zwarte siliconen kettingen met een mooi hanger zijn echt helemaal van u en super trendy.

Graveerbare herensieraden

Meer voorbeelden van herensieraden zijn bijvoorbeeld dog tags of een naamplaatarmband. Het leuke is dat je deze sieraden kunt laten graveren voor een persoonlijke touch. Ook verschillende herenringen, manchetknopen, dasschuiven en geldklemmen kunnen gegraveerd worden.Daarom geven veel mensen ook graag één van deze accessoires cadeau, aangezien er niks persoonlijker is dan een gegraveerd sieraad.

Graveerbare zilveren herensieraden.
Graveerbare zilveren herensieraden.

 

De beste merken voor moderne herensieraden

Vandaag de dag zijn er allerlei verschillende merken die zich specialiseren in het maken van prachtige sieraden voor heren. Zo is er het merk Boccia. Zij maken de mooiste sieraden van hoogwaardig titanium. Vooral de Boccia relatieringen van het merk zijn een populaire keuze bij mannen. Dat komt door de strakke en moderne look die de ringen hebben. Titanium is keihard en de ringen beschadigen en krassen hierdoor bijna niet wat erg fijn is. Ook de trouwringen van Christian Bauer zijn in trek. Eenvoud en luxe gaan hand in hand bij de designs van dit merk.

Andere mannen gaan liever voor de sieraden van Fred Bennett. De ontwerpen van dit merk staan namelijk bekend om hun stoere uitstralingen. Hoogwaardige edelmetalen worden afgewisseld met leer, waardoor de sieraden zoals luxe als robuust zijn. Deze mix van verschillende kleuren en materialen vind je terug in de armbanden, kettingen en zelfs in de ringen van het merk.

Fred Bennett herensieraden Zilver.nl

 

Dan zijn er nog de klassieke designs van Carrs. Dit merk staat bekend als een van de grootste zilverfabrieken ter wereld. De designers weten precies hoe ze met dit materiaal moeten werken om tijdloze en mannelijke zilveren accessoires te maken. Vooral de dasspelden, geldklemmen en manchetknopen van Carrs passen helemaal bij de klassieke Engelse stijl van het merk.

Antieke en moderne sieraden voor mannen bij Zilver.nl

Ben jij op zoek naar mooie mannen sieraden die bij je passen? Dan heeft Zilver.nl altijd wat je zoekt. In onze collectie vind je namelijk de mooiste moderne sieraden van de beste merken. Dankzij hun veelzijdige stijl is er altijd wel een sieraad te vinden dat op jouw persoonlijke smaak aansluit. Uiteraard is het ook mogelijk om sieraden zoals een naamplaatarmband door ons te laten graveren. Zo kan je een sieraad meteen transformeren in een prachtig persoonlijk cadeau voor een speciaal iemand.

Gravering in een zilveren naamplaatarmband
Gravering in een zilveren naamplaatarmband

Naast onze collectie moderne sieraden, hebben wij ook een ruim assortiment antieke herensieraden. Deze sieraden zijn enkele tientallen tot meer dan honderd jaar oud en dragen daarom een rijke geschiedenis met zich mee. Bovendien is hun antieke stijl prachtig wanneer je graag op wilt vallen met behulp van een sieraad. Je hebt de keuze uit antiek horlogekettingen en ook manchetknopen en dasspelden horen bij de assortiment thuis. Een deel van deze waardevolle accessoires is gemaakt van goud, maar je vindt uiteraard ook veel zilveren exemplaren in onze collectie terug.

Verras je grote liefde met een mooi sieraad!

Heb je je keuze kunnen maken? Dan zorgen wij ervoor dat je sieraden mooi en netjes bij je thuis arriveren. Wil je een sieraad cadeau geven aan een speciaal iemand? Laat ons het cadeau dan voor je inpakken, zodat je het cadeau zo mooi mogelijk kunt presenteren. Onze levering is bovendien snel. Zo weet je zeker dat je jouw beoogde sieraad binnen de kortste keren in huis hebt. Goede service en de beste kwaliteit staan namelijk altijd voorop bij onze winkel. Zilver.nl is al 30 jaar juwelier en zilverspecialist.

Herensieraden van Fred Bennett

Lees ook:

Gravering op zilver, een blijvende herinnering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *