Gravering op zilver, een blijvende herinnering

Geplaatst door

Bij Zilver.nl graveren we al ruim 25 jaar zilveren, gouden en verzilverde voorwerpen. De gravering geeft het cadeau net dat beetje extra, het wordt een blijvende herinnering. Gegraveerd zilver en goud wordt dan ook vaak gegeven met speciale gelegenheden; een geboorte, een huwelijk, een jubileum of met het afstuderen.

Graveren op zilver, al eeuwenoud

Het aanbrengen van graveringen op zilver wordt al eeuwen gedaan, het is een heel oud ambacht. Zilveren geboortelepels, rammelaars, tafelzilver en doosjes komen we geregeld tegen met prachtige gegraveerde teksten, familiewapens, monogrammen of afbeeldingen. Er zijn in Nederland niet veel handgraveurs meer over, het is een uitstervend beroep, helaas. Handgraveurs konden zich vroeger aansluiten bij het Sint-Lucasgilde voor kunstenaars en kunstambachtslieden. Op de foto hieronder een mooi voorbeeld van de graveerkunst uit de 17e eeuw.

17e eeuwse zilveren huwelijkspenning met gravering van twee handen met een brandend hart de verbonden liefde
17e Eeuwse zilveren huwelijkspenning met gravering van twee handen met een brandend hart de verbonden liefde.

Wat is graveren

De handgraveur tekende vroeger eerst de gravering op het voorwerp. Vervolgens stak hij met verschillende graveerstekers of burijn kleine stukjes zilver uit het voorwerp. Een tijdrovend en precies werkje.

Tegenwoordig wordt er veelal gegraveerd met behulp van een graveermachine die aangesloten zit aan een computer. Met speciale software wordt er van de opgeven graveeropdrachten een graveerbaar streepjesbestand gemaakt. Met een diamantnaald wordt de gravering vervolgens aangebracht. Er wordt dus een klein laagje uit het zilver gehaald waardoor er een mooi contrast ontstaat. Het bepalen van de plaats, de grote van de gravering, het gekozen lettertype en de opvulling van de aanwezige ruimte is allemaal in handen van de graveur. Ook het inspannen van het voorwerp is een nauwkeurig werk. Het te graveren voorwerp moet strak worden ingespannen anders verschuift het item onder het graveren. Ook het bepalen van het middelpunt vergt ervaring.

De graveur van Zilver.nl

Onze graveur, Michel de Jonge, heeft inmiddels 25 jaar ervaring met het graveren van zilveren, gouden en verzilverde objecten. Hij graveert met behulp van 2 verschillende graveermachines. Michel leidt ook een graveur op die inmiddels alweer 3 jaar ervaring heeft. Ze graveren van het kleinste baby armbandje tot grote verzilverde wijnkoelers. Nu denkt u “geen kunst graveren met een machine’, maar dat valt nog erg tegen. Ook bij het graveren met behulp van een graveermachine komt heel veel kennis, creativiteit en inzicht kijken. Ieder object maar ook iedere gravering is anders, er zijn er geen twee hetzelfde. Het bepalen van de ruimte, stijl en vormgeving is dan ook steeds anders.

Michel heeft zoveel ervaring dat hij u ook heel goed en graag persoonlijk adviseert bij uw keuze en wensen. Er wordt ook niet gegraveerd als we er niet van overtuigd zijn dat het er mooi uit gaat zien!

Duizenden artikelen per jaar worden zo jaarlijks van een gravure voorzien. 6 dagen in de week is er een graveur bij ons aanwezig.

De voorletters van een bruidspaar zoals het afgebeeld stond op hun trouwkaartje gegraveerd op een zilveren taartschep
De voorletters van een bruidspaar zoals het afgebeeld stond op hun trouwkaartje gegraveerd op een zilveren taartschep

Wat zijn de mogelijkheden van het graveren op zilver

Er is heel veel mogelijk van simpele teksten tot ingewikkelde familiewapens en foto’s.

Het graveren van een naam

Bij het graveren van een naam zijn er allerlei keuzes. De ene naam graveert veel mooier dan de ander, dit hangt af van de volgorde van de letters en de hoofdletter. Is het een korte naam met simpele letters dan worden de letters iets opgevuld gegraveerd. Is het een lange naam met veel sierlijke letters dan zijn enkele lijnen meer dan genoeg.

Gravering van de namen van twee kinderen op zilveren manchetknopen
Gravering van de namen van twee kinderen op zilveren manchetknopen

Het graveren met een naam met de geboortedatum of trouwdatum

Graveren we een naam of namen met eronder de geboorte- of trouwdatum dan worden deze onder elkaar gecentreerd. De cijfers worden dan iets kleiner gegraveerd omdat ze anders domineren over de letters.

Gravering van twee namen met de trouwdatum eronder gecentreerd op een zilveren kurk
Gravering van twee namen met de trouwdatum eronder gecentreerd op een zilveren kurk

Het graveren van een monogram

Het blijft altijd mooi om twee letters, twee voorletters of de letters van een bruidspaar, met elkaar te verbinden in een monogram. U kunt het monogram bij ons aanbieden in een pdf bestand maar natuurlijk kan Michel ook een monogram voor u ontwerpen.

Gegraveerd monogram op de achterzijde van een zilver couvert

Het graveren van een logo of familiewapen

Wilt u, uw (bedrijfs)logo of familiewapen op zilver laten graveren? Dat kan en wat wordt dat mooi! Als u het logo aanlevert in een zo groot mogelijk bestand met zoveel mogelijk contrast wordt de gravering het duidelijkst. Bestanden in pdf of eps zien we het liefst. Het logo wordt door de graveermachine omgezet naar een bestand wat graveerbaar is in lijntjes. Neem contact met ons op over de vele mogelijkheden.

graveervoorbeeld van een familiewapen op een zilveren flessenbak
Gegraveerd wapen op een zilveren flessenbak

Het graveren van foto’s, tekeningen of afbeeldingen

Ook het graveren van foto’s , afbeeldingen of een leuke tekening is mogelijk. Het moeten wel duidelijke afbeeldingen zijn met contrast, geen onscherpe foto’s of wazige tekeningen. Als het contrast niet duidelijk is wordt het te graveren bestand niet mooi/strak genoeg, worden lijnen onscherp en ontbreken er details. We bekijken het voorbeeld altijd heel nauwkeurig, we gaan dus niet graveren als het er niet mooi uitziet. Het is natuurlijk altijd mogelijk om eerst een voorbeeld te maken zodat u mee kunt kijken, we graveren pas als u helemaal tevreden bent.

gegraveerde afbeelding van een palmboom op een zilveren pillendoosjeGegraveerd vogelbruidspaar op een zilveren kurkgegraveerd beertje op een zilver kinderbestekjegegraveerde strik op een zilver medaillon

Het graveren van een hartje, twee trouwringen of het infinity teken

Wilt u bij uw tekst een hartje, twee trouwringen of het infinity teken laten graveren dat kan. Deze symbolen zitten in ons standaard assortiment. Als u op de plaats van het teken een punt typt en in het opmerkingenvak aangeeft welk teken het moet worden, graveren we het op de aangegeven plaats.

Gravering van een hartje tussen de gegraveerde tekst op een zilveren fotolijstgraveren van twee trouwringen op een zilveren taartschepInfinity teken gegraveerd op een zilveren fotolijst

De keuze uit schrijfletter of blokletter

In de graveermachine zitten heel veel verschillende keuzes aan lettertypes in de vorm van alfabetten. In deze alfabetten zitten heel veel letters die moeilijk te herkennen zijn, oud schrift of aparte stijlen. We hebben daarom de keus gemaakt om standaard bij het graveren alleen een blokletter of een schrijfletter aan te bieden. We hebben daarvoor de meest gekozen en geliefde lettertypes gekozen die in alle letters goed leesbaar zijn. Dit geeft de graveur ook wat vrijheid om bijvoorbeeld een naam die niet zo mooi graveert met een dubbele lijn te graveren of een wat drukke gravering iets rustiger te maken met een enkele letter.

Wilt u een ander lettertype dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. U kunt bij de vele graveervoorbeelden op onze site kijken naar een een lettertype dat u aanspreekt en dit als referentie opgeven bij uw bestelling. Wilt u een heel ander lettertype, dan is dat zeker mogelijk, het graveren en versturen van uw bestelling kan dan wel wat vertraging oplopen.

Plat en rond zilver graveren

De graveernaald heeft een plat glad stuk oppervlak nodig om te kunnen graveren. Als het oppervlak niet glad is of schuin afloopt wordt de gravering niet gelijkmatig en dat is zo zonde. Buiten plat graveren kunnen we perfect ronde voorwerpen ook ronddraaiend graveren. Het is mooi om te zien hoe een grote wijnkoeler rondom wordt voorzien van een blijvende herinnering. We hebben duizenden wijnkoelers gegraveerd met de meest mooie afbeeldingen, namen, trouwkaartjes etc. Ook zilveren rammelaars met een bal, kinderbekers, vazen en druppelvangers worden rondom gegraveerd.

Gegraveerd logo op een verzilverde wijnkoeler.
Gegraveerd logo op een verzilverde wijnkoeler.

Het graveren van een verzilverde of zilveren wijnkoeler

Een wijnkoeler is een prachtig, bruikbaar maar vooral ook een feestelijk cadeau. Als u een wijnkoeler met een gravering besteld en dat al eerder heeft gedaan weet u hoe mooi het gaat worden en is een voorbeeld niet nodig. Besteld voor de eerste keer een wijnkoeler met gravering dan kunt u in het opmerkingenvak aan onze graveur om een voorbeeld vragen. Onze graveur gaat dan een ontwerp maken van de door u opgegeven graveertekst/ logo of monogram.

 

De opgegeven tekst wordt verwerkt in een ontwerp om te graveren. Hier de twee initialen van het bruidspaar met eronder gecentreerd de trouwdatum.
De opgegeven tekst wordt verwerkt in een ontwerp om te graveren. Hier de twee initialen van het bruidspaar met eronder gecentreerd de trouwdatum.

Vervolgens ontvangt u een e-mail waarin te zien is hoe de gravering gaat worden ook in verhouding met de koeler. Pas na ontvangst van uw goedkeuring gaan we dan graveren. Het eindresultaat mag er zijn!

Het graveervoorbeeld nu gegraveerd in de wijnkoeler.

Een zilver cadeau met een gravering, een welkom geschenk

Uit de vele enthousiaste reacties van klanten weten we dat een cadeau met een gravering de ontvanger(s) heel blij maakt. Bij jonge ouders is een zilveren rammelaar, spaarpot, kinderbestekje of zilveren kinderbeker met een gravering het meest geliefde geboortecadeau. Het is toch ook geweldig dat je daags na de geboorte van de kleine een cadeau ontvangt waarop de naam van de baby is vastgelegd.

Ook bij werknemers, bestuursleden en zakelijke relaties is een gegraveerd cadeau zeer welkom.

Verzilverde flessenbak met een bedrijfslogo en bedank tekst.
Verzilverde flessenbak met een bedrijfslogo en bedank tekst.

Ook voor een bruidspaar is een cadeau van zilver, gegraveerd met initialen of de trouwdatum, een succesvol cadeau.

Een gravering wordt met de jaren mooier

Als een item net is gegraveerd heeft de gravering dezelfde kleur als het oppervlak maar met het verstrijken van de tijd zal dat veranderen. De diepte van de gravering zal donkerder worden en daardoor krijg de gravering meer body. We horen vaak van klanten dat ze het voorwerp met de gravering na verloop van tijd nog meer zijn gaan waarderen. De gebeurtenis is alweer even voorbij maar de herinnering blijft zo levend.

De meest gegeven gegraveerde zilveren cadeaus, een top 12! ;

 1. Een bestek, bestekset of kinderbestek
 2. Wijnkoelers 
 3. Zilveren en verzilverde spaarpotten
 4. Verzilverde en zilveren flessenonderzetters
 5. Verzilverde fotolijsten en zilveren fotolijsten
 6. Zilveren briefopeners
 7. Zilveren kurken
 8. Persoonlijke geschenken zoals; doosjes, sleutelhangers, ringen en manchetknopen
 9. Kinderbekers
 10. Zilveren karaffen
 11. Zilveren kandelaars een geliefd cadeau
 12. Verzilverde servetbanden en zilveren servetringen

Het huwelijkscadeau wat altijd een succes is:

Het verzilverde taartbestek om DE taart mee aan te snijden en dat dan gegraveerd met De datum en DE namen!

Verzilverd taartbestek voor DE taart de bruidstaart

Een gravering verwijderen

Wilt u een gravering uit een voorwerp laten weghalen of heeft u een fout gemaakt in de graveertekst en wilt u deze weg laten halen? Als het voorwerp is gemaakt van zilver is het vaak wel mogelijk om de gravering weg te polijsten maar is het voorwerp verzilverd dan gaat het helaas niet lukken. Als je de gravering in een verzilverd artikel zou polijsten dan komt het onedele basismateriaal in zicht!

Lees ook;

Afbeeldingen op antiek zilver en hun betekenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *