Ethiopische opalen, een lust voor het oog

Geplaatst door

Opalen uit Ethiopië: een schat van kleuren en geschiedenis

Schitterend en mysterieus, opalen zijn edelstenen die de verbeelding al eeuwenlang prikkelen. Ze worden vaak geassocieerd met magie en betovering vanwege hun ongewone kleurschakeringen en schijnbare beweging in het licht. Eén van de meest opmerkelijke bronnen van opalen bevindt zich in Ethiopië, waar deze prachtige stenen niet alleen schitteren in de zon, maar ook in de annalen van de geschiedenis.

De geschiedenis van Opalen

Opalen hebben altijd al een speciale plaats ingenomen in de wereld van juwelen en edelstenen. De naam ‘opaal’ komt van het Latijnse woord “opalus,” wat “kostbaar juweel” betekent. In de loop der eeuwen zijn opalen vaak geassocieerd met verschillende mythologieën en overtuigingen. Zo werden opalen in het oude Rome beschouwd als een symbool van hoop en zuiverheid.

In de middeleeuwen geloofden Europeanen dat opalen geluk en voorspoed brachten, maar later kregen ze een slechte reputatie vanwege het zogenaamde “opaleffect.” Dit effect, dat ook wel bekend staat als “opalescentie,” verwijst naar de kleurverandering en het spel van kleuren dat opalen vertonen wanneer ze worden blootgesteld aan licht. Men geloofde dat deze kleurschakeringen ongeluk konden brengen, maar gelukkig heeft deze mythe geen stand gehouden.

Ethiopische opalen

Ethiopische opalen zijn relatief nieuw in de edelstenenmarkt in vergelijking met opalen uit andere regio’s zoals Australië. De eerste significante ontdekkingen van edelsteen-kwaliteit opaal uit Ethiopië werden gedaan in de vroege jaren ’90 in het Shewa-gebied. Later, rond 2008, werden er meer opaalafzettingen ontdekt in het Wollo-gebied, in het noordelijke deel van Ethiopië, en deze zijn bijzonder populair geworden vanwege hun levendige kleurenspel.

Dus, hoewel er eerder meldingen waren van opalen in Ethiopië, begonnen deze stenen pas echt internationale erkenning en belangstelling te krijgen in de late jaren ’90 en 2000s. Voor die tijd waren de edelsteen deskundigen zich niet volledig bewust van de topkwaliteit en kwantiteit van de opalen in Ethiopië. Het is echter belangrijk op te merken dat de Ethiopische opaalmarkt nog steeds in ontwikkeling is.

In Ethiopië zelf hebben opalen een diepgewortelde culturele betekenis. Ze worden al eeuwenlang gewaardeerd door de lokale bevolking en worden vaak gebruikt voor spirituele en decoratieve doeleinden. Ze werden gedragen als persoonlijke versiering maar vooral ook als amulet.

Opalen uit Ethiopië gezet in oorbellen met diamanten Blog Zilver.nl

Vindplaatsen van Ethiopische opalen

Ethiopië staat bekend om zijn opalen van wereldklasse, met als meest opmerkelijke vindplaatsen Wollo, Shewa, en Mezezo. Deze regio’s, gelegen in het noorden van het land, herbergen enkele van de meest spectaculaire opalen ter wereld.

 • Wollo: Dit gebied, gelegen in de hooglanden van Ethiopië, staat bekend om zijn Wollo-opalen. Deze opalen worden vaak gekenmerkt door hun heldere kleuren en spectaculaire patronen. Ze variëren van doorschijnend tot ondoorzichtig en hebben vaak een opvallende opalescentie.
 • Shewa: In Shewa worden opalen gevonden in verschillende kleurschakeringen, variërend van melkachtig wit tot diepe zwarte opalen met vurige kleuren. De opalen uit Shewa worden vaak gewaardeerd om hun unieke en levendige kleuren.
 • Mezezo: De opalen uit Mezezo staan bekend om hun heldere en kleurrijke patronen, die soms lijken op bliksemschichten in de steen. Ze zijn vaak doorschijnend en vertonen een opmerkelijke speelbaarheid van kleur wanneer ze worden blootgesteld aan licht.

Verschillende soorten Ethiopische opalen

Ethiopische opalen worden vaak geclassificeerd op basis van hun kleur, transparantie en herkomst. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten Ethiopische opalen:

 • Wollo-opalen: Deze opalen staan bekend om hun veelzijdigheid in kleur, variërend van helder wit tot warme tinten geel, oranje, rood en groen. Ze hebben vaak een opvallende opalescentie en worden gewaardeerd om hun unieke patronen.
 • Shewa-opalen: Shewa-opalen zijn bekend om hun donkere basiskleur, vaak zwart of donkergrijs, met vurige kleuren die oplichten wanneer ze worden blootgesteld aan licht. Ze kunnen variëren van oranjerood tot groen en blauw.
 • Mezezo-opalen: Mezezo-opalen zijn opvallend helder en vertonen vaak bliksemachtige patronen in verschillende kleuren. Ze zijn meestal doorschijnend en hebben een schitterende opalescentie.
 • Chocolate Opalen: Deze opalen hebben een rijke chocoladebruine basiskleur en kunnen kleuren zoals geel, oranje en rood bevatten. Ze hebben een warme uitstraling en worden gewaardeerd om hun aardse tonen.

Het gebruik van Ethiopische opalen in sieraden

Ethiopische opalen zijn zeer gewild in de wereld van sieraden vanwege hun levendige kleuren en unieke schoonheid. Juweliers gebruiken vaak verschillende snijtechnieken om het beste uit deze opalen te halen en hun natuurlijke pracht te accentueren.

Hier zijn enkele populaire sieradenstukken waarin Ethiopische opalen vaak worden gebruikt:

 • Opalen ringen: Opalen worden vaak gezet in ringen vanwege hun intense kleuren en speelse opalescentie. Ze kunnen als solitaire stenen worden gebruikt of worden omringd door diamanten of andere edelstenen voor extra glans.
 • Opalen hangers: Opalen worden vaak gebruikt in hangers, waarbij hun kleuren en patronen mooi tot hun recht komen. Ze kunnen worden gedragen aan kettingen van verschillende lengtes en stijlen.
 • Opalen oorbellen: Opalen zijn ook populair in oorbellen vanwege hun lichte gewicht en opvallende uitstraling. Ze kunnen worden gebruikt in stud-oorbellen, hangende oorbellen en oorknopjes.
 • Opalen armbanden: Opalen worden soms gebruikt in armbanden, waarbij ze een vleugje kleur en elegantie toevoegen aan de pols van de drager.
Grote Ethiopische opaal Blog Zilver.nl

De betekenis en symboliek van Ethiopische opalen

Naast hun esthetische waarde hebben opalen ook symbolische betekenissen en spirituele betekenis. In verschillende culturen wordt aan opalen vaak een speciale betekenis toegekend:

 • Creativiteit en inspiratie: Opalen worden vaak geassocieerd met creativiteit en inspiratie. Ze zouden kunstenaars en schrijvers helpen bij het vinden van inspiratie en hun creatieve vaardigheden versterken.
 • Geluk en liefde: In sommige culturen worden opalen gezien als geluksbrengers en symbolen van liefde en passie. Ze zouden relaties versterken en liefdesbanden verdiepen.
 • Spiritualiteit: Opalen worden vaak gebruikt in spirituele praktijken vanwege hun veronderstelde genezende krachten en vermogen om de spirituele groei te bevorderen.

Onderhoud van Ethiopische opalen

Het onderhoud van opalen is belangrijk om hun schoonheid te behouden. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van Ethiopische opalen:

 1. Vermijd blootstelling aan harde stoten: Opalen zijn relatief zacht in vergelijking met andere edelstenen, dus vermijd stoten en krassen.
 2. Vermijd direct zonlicht: Opalen kunnen uitdrogen en barsten als ze worden blootgesteld aan langdurig direct zonlicht. Bewaar ze in een doos of lade om blootstelling aan licht te minimaliseren.
 3. Vermijd chemicaliën: Vermijd contact met chemicaliën zoals bleekmiddel en schoonmaakmiddelen, omdat deze de opalen kunnen beschadigen.
 4. Reinig voorzichtig: Reinig uw opalen met een zachte doek en warm zeepwater. Spoel ze grondig af en dep ze voorzichtig droog.
 5. Draag met zorg: Draag uw opalen met zorg en bewaar ze apart van andere sieraden om krassen te voorkomen.

Opalen, je blijft ernaar kijken

Ethiopische opalen zijn een ware schat van kleuren en geschiedenis. Met hun rijke geschiedenis, unieke kleurschakeringen en diepe symbolische betekenissen, hebben ze een blijvende indruk achtergelaten in de wereld van juwelen en edelstenen. Of je nu op zoek bent naar een betoverende edelsteen voor je sieradencollectie of gewoon geïntrigeerd bent door hun schoonheid, Ethiopische opalen blijven verbazen en verwonderen, net zoals ze dat al eeuwenlang hebben gedaan.

Lees ook het blog:

Opalen, mysterieus mooi

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Gouden sieraden

Zilveren sieraden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *