De juwelen van Grace

Geplaatst door

Koningin van Hollywood, prinses van Monaco

De juwelen van Grace Kelly Blog Zilver.nl
Een publiciteitsfoto voor High Society, Grace’s laatste film. Ze draagt haar verlovingsring van Cartier.

 

Op 19 april 1956 werd in Monaco het kerkelijk huwelijk voltrokken tussen prins Rainier en de Amerikaanse actrice Grace Kelly. Aan de vooravond van de bruiloft was er een groot galadiner met bal in de rijkelijk met goud en kristal versierde Opera van Monte Carlo. De meeste leden van de Europese Gotha lieten verstek gaan: men keek altijd al enigszins neer op wat ze beschouwden als ‘het operettestaatje’ en een filmster vond men ook geen goede keuze. Maar de Amerikaanse en Engelse vrienden en vriendinnen van de nieuwe prinses, onder wie veel filmsterren, waren in groten getale afgereisd naar Monaco en streden die avond met elkaar om de hegemonie.

Constance Wibaut, moderedactrice van onder andere Elsevier, die in een geleende avondjurk als enige Nederlandse journaliste vanaf de balustrade in de hal van de Opera verslag mocht doen van het gebeuren, deelde later haar herinneringen aan die avond met mij: “Terwijl nerts, mink en sabelbont over de vloer zwierden, waren alle dames behangen met hun eigen, maar dikwijls ook voor de gelegenheid geleende juwelen, waardoor ze er uitzagen als wandelende kerstbomen. Zo ook de Engelse lady Docker, een oud revue-danseresje en knikkerkampioene, getrouwd met de voorzitter van de Daimler Company. Maar de Begum Aga Khan, de vroegere Franse schoonheidskoningin Yvette Blanche Labrousse, maakte haar entree in een beeldschone lichtblauwe faille zijden avondjurk van Balmain, met bijpassende avondmantel en lange witte handschoenen. Hierbij droeg ze geen enkel zichtbaar juweel.” Maar toen ze lady Docker begroette en een handschoen uittrok, bleek ze een ring te dragen met een grote rechthoekige diamant. Less is more…

 

Nicole Kidman als Grace van Monaco Blog Zilver.nl
Nicole Kidman die in de film Grace of Monaco grote gelijkenis vertoonde met Grace Kelly met de gekopieerde Cartier sieraden.

 

LESS IS MORE

De toekomstige prinses zelf droeg die avond de Cartier-juwelen die de prins haar al voor het huwelijk had geschonken: een diadeem met drie afneembare clips, bezet met robijnen en diamanten, een drie-rijig briljanten collier en natuurlijk haar verIovingsring, met een grote rechthoekige diamant. Voor de film Grace of Monaco, waarin Nicole Kidman zo’n grote gelijkenis met de prinses vertoont, heeft Cartier bij hoge uitzondering deze juwelen gekopieerd in zilver met synthetische stenen.

In een scene waarin Nicole Kidman voor de winkel van Cartier is gefilmd, draagt ze zelfs een kopie van diamanten poedelbroche van de prinses. Het Monagaskische hof onderhield overigens al veel langer contacten met Cartier, dat bijvoorbeeld in 1939 een diadeem met diamanten en druppelvormige parels in neo-Louis XVI-stijl leverde aan prinses Charlotte, de moeder van prins Rainier.

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=“”]

Grace en Renier van Monaco bij Cartier Zilver.nl

[/su_column][su_column size=”1/2″ center=”no” class=“”]

 

Grace Kelly en haar sieradencollectie

[/su_column][/su_row]

Cartier

Dit diadeem is door prinses Grace niet vaak gedragen, maar haar dochter prinses Caroline droeg het de afgelopen jaren enkele malen bij belangrijke koninklijke gebeurtenissen. De band van prinses Grace met Cartier was een bijzondere. Dat blijkt onder andere uit de foto die omstreeks 1960 werd gemaakt voor de etalage van de juwelier in de rue de la Paix in Parijs. Deze foto is niet bij toeval genomen, maar op verzoek van Cartier en met toestemming van het prinselijk paar. Voor de juwelier betekende dit natuurlijk enorme reclame.

Hoewel prinses Grace in het bezit was van vele belangrijke juwelen van grote juweliers, waaronder Boucheron, Schlumberger, Lacloche en Harry Winston, droeg ze soms ook veel eenvoudiger sieraden. Een simpel geëmailleerde broche in de vorm van een schorpioen was afkomstig van een onbekende juwelier en symboliseerde haar sterrenbeeld.

Van Cleef & Arpels

Naast Cartier blijkt prinses Grace een grote voorkeur gehad te hebben de Van Cleef & Arpels. En die waardering was wederzijds. Om te beginnen kwam het verlovingsgeschenk van de prins van deze juwelier: een collier, armband, ring in platina en bezet met parels en diamanten. In 1962 werd de broche ‘Lion Ebbouriffe’ (de ruige leeuw) gevoegd aan de collectie broches in de vorm van dieren; juwelen die overigens seriematig werden vervaardigd en waarvan ontelbare exemplaren in afmetingen bewaard zijn gebleven.

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=“”]

Het Alhambra collier van Van Cleef & Arpels een idee van Grace Kelly Blog Zilver.nl

[/su_column][su_column size=”1/2″ center=”no” class=“”]

Grace van Monaco met het Alhambra collier van van Cleef & Arpels Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Het Alhambracollier, een favoriet van de prinses

 

Er bestaat een sterk vermoeden dat de prinses een actieve rol heeft gespeeld bij het ontwerpen van bepaalde Van Cleef & Arpels-juwelen. Zo schijnt het Alhambra-collier met de vierpasvormige schakels, bezet met kleurstenen of parelmoer, min of meer haar idee te zijn geweest. Ze heeft het ontwerp in ieder geval vaak gedragen. Overigens is het collier tegenwoordig ook verkrijgbaar met schakels van Sèvres-porselein.

Het was in kleine kring al wel langer bekend: prinses Grace leende soms juwelen. Dan stond er bijvoorbeeld na een feest in de krant: ‘De prinses was gekleed in een robe van Dior en droeg juwelen van Van Cleef & Arpels.’ Dikwijls had dit dan een toeloop van rijke klanten bij de juwelier tot gevolg.

Een stijlicoon

Zo droeg de prinses op de avond voor het huwelijk van haar dochter Caroline met Philippe Junot in juni 1978 tijdens het diner en daaropvolgende bal een belangrijke diadeem van Van Cleef & Arpels, bezet met diamanten in verschillende slijpsels. Dit diadeem was ‘à double usage’ en werd enige jaren later als collier gedragen door prinses Caroline, maar is daarna nooit meer gesignaleerd aan het Monagaskische hof. Het wordt al die jaren bijna als een relikwie bewaard in de kluizen van de juwelier op de Parijse place Vendôme. En hoewel het diadeem bij hoge uitzondering in 2012 werd uitgeleend voor de film Mirror mirror, zal ook dit juweel altijd blijven herinneren aan Grace Kelly, prinses en stijlicoon.

 

De sieraden van Grace Kelly op een tentoonstelling in het Victoria & Albert museum Blog Zilver.nl
Sieraden van Grace kelly op een sieraden tentoonstelling in het Victoria & Albert museum in Londen. In het midden diadeem van Van Cleef & Arpels welke prinses Caroline droeg als collier en ernaast de broche Lion ebbouriffe ook van Van Cleef & Arpels.

Lees ook van Martijn Akkerman:

Een ring als liefdessymbool

Koninklijke juwelen voor actrices

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *