9 Karaat wat… goud of ? Er moet me toch wat van het hart.

Geplaatst door

Is 9 karaat goud of niet

De discussie die de laatste tijd wordt gevoerd over het al dan niet goud noemen van sieraden gemaakt van 9 karaat goud of 375/000 doet me terugdenken aan een eerdere zaak over 800/000 zilver.

Toen wij in de 90er jaren op de antiekmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag stonden speelde er een soortgelijk discussie maar dan over 3e gehalte zilver, 800/000. Dit was, volgens de toen geldende Nederlandse waarborgregels, geen zilver maar beneden het wettelijk zilvergehalte. Een collega zilververkoopster, die heel veel Djokja zilver verkocht, wat bijna allemaal gemaakt is van 800/000, werd beboet tijdens een controle door de Nederlandse waarborg.

Dit zilvergehalte, 800/000 was volgens de Nederlandse wet namelijk geen zilver. Deze collega vond dit zo onrechtvaardig dat ze het tot voor het Europese hof heeft aangevochten. Met succes want er kwam een Nederlands zilverkeur voor 3e gehalte zilver, een Z met aan beide zijden een punt.

Nederlandse zilverkeuren voor 1e 2e en 3e gehalte zilver
Nederlandse zilverkeuren

Goud is altijd een legering

Zo laait nu de discussie over 9 karaat goud weer op. Goud is altijd een legering want zuiver goud is te zacht dus er moet altijd een ander materiaal zoals koper of zilver bij. Bij 18 karaat goud is het percentage aan goud 75%,  bij 14 karaat goud is 58,3% goud en 9 karaat bestaat toch echt voor 37,5 % uit goud. Als je sieraden met dit gehalte door zou zagen zie je door en door hetzelfde materiaal. Natuurlijk is het percentage goud in 9 karaat lager dan in de andere gehalten. Als je met een sieraad van 9 karaat goud naar een goudhandelaar gaat geeft hij je er ook een goudprijs voor.

 

De koersen van goud per gehalte

Tabel van een goudhandelaar met de prijzen per gram goud. Voor een gram 18 karaat goud krijgt de inbrenger 24,36 en voor een gram 8 karaat goud 10,81.

 

Antieke 9 karaats gouden broche Birmingham 1890 Blog Zilver.nl
Antieke 9 karaat gouden broche bezet met een diamantje gemaakt in Birmingham in 1890, Collectie Zilver.nl.

De Engelsen houden van 9 karaat goud

In Engeland heeft men een rijke historie met sieraden gemaakt van 9 karaat goud, het keurmerk 375 voor dit gehalte is er in 1854 ingevoerd. Vele bijzonder mooie antieke juwelen zijn er in de 19e eeuw gemaakt van 9 karaat goud en/0f 375/000. In Engeland heeft men dan ook volledige keurmerken die aangeven dat het om 9 karaat goud gaat en wie het waar heeft gemaakt. Deze worden ook afgeslagen door de Engelse waarborg. Het merendeel van de in Engeland vervaardigde en verkochte juwelen is nog steeds gemaakt van 9 karaat goud. Neem bijvoorbeeld de 9 karaat (gouden mag niet meer) sieraden van Elements Gold, beeldschone sieraden, gekeurd met de in Engeland geldende keuren voor 9 karaat goud!

Engelse goudmerken
Engelse keuren voor 9 karaat goud

Voordelen en nadelen van 9 karaat goud

Prijstechnisch is 9 karaat natuurlijk betaalbaarder dan de hogere goudgehalten. 9 Karaat is ook harder dan de hogere gehalten waardoor de sieraden minder snel beschadigen.

Nadelen, ik weet ze eerlijk gezegd niet, misschien dat het iets eerder aanslaat maar als je de sieraden geregeld draagt blijven ze prachtig. Dat bewijzen alle antieke 9 karaat gouden sieraden uit voorbije eeuwen die nog steeds mooi zijn, verkocht en gedragen worden.

Elements gouden sieraden met diamanten en edelstenen Blog Zilver.nl

9 Karaat gouden sieraden uit de Elements Gold collectie

Pas op voor malafide handelaren en koop goud bij een juwelier

Dit gaat natuurlijk niet op voor goud gekocht van een rol of bij malafide handelaren waarbij de sieraden alleen zijn gekeurd met 333 of 375 want dat kan van alles betekenen. Dit geldt natuurlijk ook voor met 14K gemerkte sieraden dit kunnen ook 14 kersen zijn. We hebben eigenlijk weer zo’n standvastige collega nodig die ervoor zorgt dat er voor 9 karaat goud ook een Nederlands (her) keur komt. Dit is voor de verkoper en zijn klant veel duidelijker. Want als we nu een sieraad van 9 karaat afsturen naar de Nederlandse Waarborg komt er een papieren plakker overheen met ‘beneden het wettelijk goudgehalte’. Een sticker waar wij als verkopende partij niets mee kunnen maar de consument al helemaal niet.

9 Karaats gouden sieraden Elements Gold Blog Zilver.nl

9 Karaat gouden sieraden met parelmoer en diamanten uit de Elements Gold Collectie.

Vergulde sieraden zijn een heel ander verhaal

9 Karaat gouden sieraden met volledige keuren zijn heel wat anders dan vergulde sieraden. Bij vergulde sieraden zit er over een onedel of zilveren basismateriaal een heeeel dun laagje goud. Als je deze sieraden doorzaagt dan zie je dat het basismateriaal anders is dan het laagje aan de buitenzijde. Als je vergulde sieraden flink poetst gaat het laagje goud eraf daar is bij 9 karaat gouden sieraden geen sprake van.

Lees ook:

Legeringen en gehalten in goud en zilver

Een Nederlandse sieraden collectie – net over de grens

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Elements Gold

7 reacties

  1. Hallo Ursula, ik vind dat jullie een leuke en informatieve blog hebben. Hier lees je veel te weinig over!
    Ik zocht naar de inhoud van 8 of 9 karaat goud en dat kom je niet snel tegen. Dus naast het goud hoeveel procent koper en of zilver … of nog iets anders zit er in?
    Dus alvast bedankt want van de verschillende zilver gehaltes wist ik ook niet. Ga zo door!
    Vriendelijke groet Dick

    1. Goedemiddag Dick,

      Bedankt voor de leuke reactie!
      Goud en zilver wat verwerkt wordt tot sieraad bestaat altijd uit een legering van zuiver is het gewoon te zacht om te verwerken. 14 Karaat goud bestaat voor 58,5% uit puur goud wat wordt aangevuld met koper en/of zilver. De legering van 9 karaat gouden sieraden bestaat 37,5% uit goud aangevuld met zilver en/of goud. Het vreemde is dat de legering van 14 karaat in Nederland verkocht mag worden als goud maar de 37,5 % legering van 9 karaat niet. Maar ga je 9 karaat inwisselen dan is het plotseling wel goud en kunt je het voor de dagwaarde inleveren. De Nederlandse waarborg beloofd al jaren dat er een stempel komt voor 9 karaat maar dat is er nog steeds niet.Heel jammer want het zou voor de consument veel duidelijker zijn.

      Vriendelijke groeten,
      Ursula
      https://zilver.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *