Is 9 karaats goud of niet

De discussie die de laatste tijd wordt gevoerd over het al dan niet goud noemen van sieraden gemaakt van 9 karaats goud of 333/000 doet me terugdenken aan een eerdere zaak over 800/000 zilver.

Toen wij in de 90er jaren op de antiekmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag stonden speelde er een soortgelijk geval maar dan over 3e gehalte zilver, 800/000. Dit was, volgens de toen geldende Nederlandse waarborg regels, geen zilver maar Beneden het wettelijk zilvergehalte. Een collega zilver verkoopster, die heel veel Djokja zilver verkocht, wat bijna allemaal gemaakt is van 800/000 werd beboet tijdens een controle.

Dit zilvergehalte 800/000 was volgens de Nederlandse wet namelijk geen zilver. Deze collega vond dit zo onrechtvaardig dat ze het tot voor het Europese hof heeft aangevochten. Met succes want er kwam een Nederlands zilverkeur voor 3e gehalte zilver, een Z met aan beide zijde een punt.

Nederlandse zilverkeuren voor 1e 2e en 3e gehalte zilver

Nederlandse zilverkeuren

Goud is altijd een legering

Zo laait nu de discussie over 9 karaats goud weer op. Goud is altijd een legering want zuiver goud is te zacht dus er moet altijd een ander materiaal zoals koper of zilver bij. Bij 18 karaats goud is het percentage aan goud 75%,  bij 14 karaats goud is 58,3% goud en 9 karaats bestaat toch echt voor 33,33 % uit goud. Als je sieraden met dit gehalte door zou zagen zie je door en door hetzelfde materiaal. Natuurlijk is het percentage goud in 9 karaat lager dan in de andere gehaltes maar het is toch echt goud. Als je met een sieraad van 9 karaats goud naar een goudhandelaar gaat geeft hij je er ook een goudprijs voor.

 

De koersen van goud per gehalte

Tabel van een goudhandelaar met de prijzen per gram goud. Voor een gram 18 karaats goud krijgt de inbrenger 24,36 en voor een gram 8 karaats goud 10,81.

 

Antieke 9 karaats gouden broche Birmingham 1890 Blog Zilver.nl

Antieke 9 karaats gouden broche bezet met een diamantje gemaakt in Birmingham in 1890, Collectie Zilver.nl.

De Engelse houden van 9 karaats goud

In Engeland heeft men een rijke historie met sieraden gemaakt van 9 karaats goud, het keurmerk 375 voor dit gehalte is er in 1854 ingevoerd. Vele bijzonder mooie antieke juwelen zijn er in de 19e eeuw gemaakt van 9 karaats goud en/0f 375/000. In Engeland heeft men dan ook volledige keurmerken die aangeven dat het om 9 karaats goud gaat en wie het waar heeft gemaakt. Deze worden ook afgeslagen door de Engelse waarborg. Het merendeel van de in Engeland vervaardigde en verkochte juwelen is nog steeds gemaakt van 9 karaats goud. Neem bijvoorbeeld de 9 karaats (gouden mag niet meer) sieraden van Elements Gold, beeldschone Engels gekeurde sieraden!

Engelse goudmerken

Engelse keuren voor 9 karaats goud

Voordelen en nadelen van 9 karaats goud

Prijstechnisch is 9 karaats natuurlijk betaalbaarder dan de hogere goudgehaltes. 9 Karaats is ook harder dan de hogere gehaltes waardoor de sieraden minder snel beschadigen.

Nadelen, ik weet ze eerlijk gezegd niet zo goed, misschien dat het iets eerder aanslaat maar als je de sieraden geregeld draagt blijven ze prachtig. Dat bewijzen alle antieke 9 karaats gouden sieraden uit voorbije eeuwen die nog steeds prachtig zijn, verkocht en gedragen worden.

Elements gouden sieraden met diamanten en edelstenen Blog Zilver.nl

9 Karaats gouden sieraden uit de Elements Gold collectie

Pas op voor malafide handelaren en koop goud bij een juwelier

Dit gaat natuurlijk niet op voor goud gekocht van een rol of bij malafide handelaren waarbij de sieraden alleen zijn gekeurd met 333 of 375 want dat kan van alles betekenen. Dit  geldt natuurlijk ook voor met 14K gemerkte sieraden dit kunnen ook 14 kersen zijn. We hebben eigenlijk weer zo’n standvastige collega nodig die ervoor zorgt dat er voor 9 karaats goud ook een Nederlands (her) keur komt. Dit is voor de verkoper en zijn klant veel duidelijker. Want als we nu een sieraad van 9 karaats afsturen naar de Nederlandse waarborg komt er een papieren plakker overheen met Beneden het Wettelijk goudgehalte. Een sticker waar wij als verkopende partij niets mee kunnen maar de consument al helemaal niet.

9 Karaats gouden sieraden Elements Gold Blog Zilver.nl

9 Karaats gouden sieraden met parelmoer en diamanten uit de Elements Gold Collectie.

Vergulde sieraden zijn een heel ander verhaal

9 Karaats gouden sieraden met volledige keuren zijn heel wat anders dan vergulde sieraden. Bij vergulde sieraden zit er over een onedel of zilveren basismateriaal een heeeel dun laagje goud zit. Als je deze sieraden doorzaagt dan zie je dat het basismateriaal anders is dan het laagje aan de buitenzijde. Als je vergulde sieraden flink poetst gaat het laagje goud eraf daar is bij 9 karaats gouden sieraden geen sprake van.

Ursula

Lees ook:

Legeringen en gehaltes in goud en zilver

Een Nederlandse sieraden collectie – net over de grens

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Elements Gold