Ariadne’s naaikussen

Geplaatst door
Tentoonstelling Ariadne's naaikussen Blog Zilver.nl

Ariadne’s naaikussen – een waanzinnige verzameling

Net geopend: een expositie van alleen maar naaigerei. En wat voor naaigerei. Gemaakt in alle mogelijke materialen, in loop van de afgelopen eeuwen en in echt alle verschijningsvormen – met één overeenkomst: alles is van uitzonderlijke kwaliteit.

Tentoonstelling over naaigerei Blog Zilver.nl

Levenswerk

De verzameling naaigerei is het levenswerk van één dame, mevrouw Clementine Kuttschrütter-Brenninkmeijer. Gedurende meer dan 40 jaar heeft ze, als fervent handwerkster, een collectie van zo’n 2000 stuks naaigerei bijeengebracht. Na haar overlijden is de verzameling ondergebracht in het Draiflessen museum. Hier wordt nu de eerste expositie gehouden waarin een deel van de verzameling wordt getoond.

Unieke stukken zilver naaigerei tentoonstelling Blog Zilver.nl

Unieke stukken

De verzameling naaigerei is heel divers, maar de leidraad is toch wel dat er zo veel uitzonderlijke stukken zijn. Een Russisch naaikistje van walrusbeen, frivolitéspoelen van schildpad, chatelaines van goud, zilveren kluwenhouders, porseleinen naaldenkokers – het gaat maar door. Het meest uitzonderlijks stuk is de naamgever van de verzameling : een naaikussen.

Antiek zilveren naaikussen Blog Zilver.nl

Een naaikussen was een soort voorloper van de naaidoos, en werd op schoot liggend gebruikt. Het scharnierde open, en binnenin zaten diverse afsluitbare vakken voor naaigerei en naaiwerk. Dit miniatuur zilveren naaikussen is ergens midden tot eind 17e eeuw gemaakt door Wessel Jansen in Amsterdam. Een uiterst zeldzaam stukje zilveren poppengoed.

Draiflessen museum Blog Zilver.nl

Gaat het zien!

De klein-maar-fijne tentoonstelling is te zien in het Draiflessen Museum. Dit relatief nieuwe museum zit in Mettingen, net over de Duitse grens. Laat u door die grens niet afschrikken – de bijschriften in het museum en de teksten in de [geweldige!] bijbehorende catalogus zijn ook in het Nederlands. De Kerstmarkten in Münster en Oberhausen komen er weer aan – een mooie combi! De expositie wordt in Januari 2024 uitgebreid met frivolitéwerk gemaakt door een regionale handwerkopleiding. Deze expositie is een zeldzaam pareltje – gaat het zien!

Tentoonstelling over naaigerei van Mevrouw Clementine Kuttschrutter-Brenninkmeijer zilver naaigerei Blog Zilver.nl

Praktische informatie:

Draiflessen Collection

Georgstr. 18

D-49497 Mettingen

Open van woensdag-zondag, voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur

Meer informatie: www.draiflessen.com

Met dank aan de Draiflessen Collection voor het gebruik van hun foto van het zilveren naaikussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *