Met de feestmaand in aantocht denken we aan gezellige diners met familie en vrienden, aan een mooi gedekte tafel. Duik in de servieskast en bestekla en kijk wat je kan combineren
De avond valt steeds vroeger, de donkere dagen rond Kerst komen er snel aan. Het is weer tijd om na te denken over een Kerstdiner, een Eindejaarsdiner of gewoon een “omdat het gezellig is”-diner. De gezelligheid aan tafel en uw uitstekende kookkunsten worden perfect aangevuld door een met aandacht gedekte tafel. Mooi porseleinen servies, kristallen glazen, zilveren bestek gecombineerd met een stijlvol tafelkleed en servetten, mooie decoraties, kaarsen en uw favoriete gezelschap. In dit blog wat inspiratie voor een feestelijk gedekte tafel en een perfect verlopende avond.
Tafeldekken – hoe was het ook al weer?
Een klassiek formeel diner is omgeven met vele regels en regeltjes. Damens en heren zitten om-en-om, de belangrijkste gasten zitten aan de rechter- en linkerkant van de gastvrouw en gastheer, koppels niet naast elkaar – er zijn mogelijkheden genoeg om de tafelschikking zo te buigen dat die ene luidruchtige oom niet direct naast de wijnvoorraad zit. Naast tafelschikking is er nog de kunst van het tafeldekken. Alle onderdelen – bestek, glazen, borden etc- hebben een vaste plek
Voor elke gast staat er een gedekte plaats klaar voor aanvang van het diner. Het bord staat recht voor de stoel [voor de preciezen onder ons: 2 cm van de tafelrand]. Links naast het bord liggen alle vorken, rechts de messen en lepel. Boven het bord ligt het dessertcouvert. Bij meerdere gangen kunnen er bijvoorbeeld een aantal vorken liggen – hors d’oeuvres, visvork, dinervork…. Bestek wordt gepakt vanaf buiten, en zo werk je geleidelijk aan per gang naar binnen. Rechts liggen de messen met de scherpe kant naar het bord, met eventueel nog een soeplepel voor het voorgerecht. Rechtsboven staan de glazen, links het broodbordje. En dat rare kleine vorkje dat nu rechts van het bord ligt….? Dat is de uitzondering, het oestervorkje!
Tot zover de theorie. Wat minstens zo belangrijk is, is dat het er aantrekkelijk uitziet. Mix & match er vrolijk op los met verschillende serviezen, gebruik het zilveren bestek dat van verschillende familieleden komt – nooit allemaal precies hetzelfde, maar een mooie eenheid van glanzend zilver. Net als de wijn- en waterglazen, Oma’s damasten servetten, messenleggers, kaarsen en groendecoratie – combineer voorwerpen van toen en nu. Aandacht voor een mooi gedekte tafel zit niet in 12 keer hetzelfde, maar in een met aandacht afgestemd geheel waarin vintage stukken worden hergebruikt. Erfstukken en vintage vondsten vormen zo een mooie bron van verhalen tijdens het diner!
Tafelmanieren
Al heb je de tafel nog zo mooi gedekt, tante’s zilver gepoetst, servetten gevouwen – tafelmanieren kunnen een avond maken of breken. De geweldige ‘etiquette-bijbel’ van Amy Groskamp-ten Have uit 1938 heeft nog steeds de beste tips: niet smakken, prakken, slurpen of leunen. Niet met volle mond praten of met je bestek rondwapperen, en al helemaal niet met je vingers eten. Zullen we daar de 21e-eeuwse tip aan toevoegen “geen telefoons aan tafel”?
Niets duurzamer dan zilveren bestek. Dit viscouvert uit 1923 is nog net zo mooi en bruikbaar als een eeuw geleden. Perfect voor een mooi voorgerechtje… Wat u ook gaat koken, geniet van de voorbereidingen, en van een gezellige, mooi aangekleed diner te midden van uw dierbaren!