Hoe kan je het beste je sieraden opbergen?

Geplaatst door

Een bergje sieraden op je nachtkastje? Een schaaltje met losse ringen, oorbellen en kettingen in de vensterbank? Het is nooit te laat voor goede voornemens – breng wat orde in de chaos! Lees meer in ons blog….

Hoe kan je het beste je sieraden bewaren?

Wanneer je ’s avonds in je bed wil stappen, dan wil je gewoon snel je sieraden afdoen. Even op een vaste plek zodat je ze morgen weer bij de hand hebt. Die vaste plek is vaak een schaaltje op je nachtkastje, een bergje in een lade of een stoffige verzameling op een plankje. Dat we sieraden ’s nachts afdoen is alleen maar goed, maar het opbergen en bewaren van sieraden of juwelen kan veel beter!

Stoffige boel

Het is echt aan te raden sieraden af te doen voordat je in bed stapt, vooral wanneer het juwelen zijn waarin edelstenen zijn gezet. Deze zettingen hebben meestal zilveren of gouden pootjes die de steen vastklemmen. Het zijn precies deze pootjes die slijten wanneer we ‘s nachts woelen tussen de lakens. Ook het stof, gecombineerd met huidvet of rommel van overdag, zorgt voor een aanslag die meestal aan de achterkant van de stenen aankoekt. Heel begrijpelijk, dat schaaltje met sieraden naast je bed. Alleen worden onze sieraden hier niet beter van. 

Krassen en slijtage

De meeste sieraden zijn gemaakt van zilver en goud. Deze edelmetalen zijn relatief zacht. Dat betekent dus dat ze snel bekrast raken wanneer ze tegen andere voorwerpen stoten. Alle kleine krasjes bij elkaar zorgen ervoor dat het goud of zilver dof worden. Ook edelstenen raken beschadigd wanneer ze regelmatig tegen andere, hardere voorwerpen stoten. Je ziet dit vaak aan de facetranden; ook deze worden dof en nemen zo wat van de schoonheid van de steen weg. Doffe sieraden en beschadigde edelstenen zijn te voorkomen door de juwelen te bewaren in een zachte, stofvrije omgeving. Hoe kan je sieraden wel goed opbergen? Juist – in een sieradendoos!

Van juwelenkist tot sieradenbox…

Het hoe en waarom van een sieradendoos

Bij aankoop van een sieraad krijg je het meestal verpakt in een doosje mee. Dat is niet voor niets; het doosje heeft een zachte binnenkant en het juweel zit er meestal ‘vast’ in. Het dichte doosje houdt het sieraad stofvrij, weg van licht en vocht, en beschadigingen of krassen door stoten is onmogelijk. Vroeger werden prachtige, op maat gemaakte étuis met sieraden meegeleverd. Leren doosjes met gouden accenten, soms een gouden initiaal en een fluwelen binnenkant – waanzinnig. Voor parures werd zelfs één groot étui gemaakt, met een op maat gemaakt verdiepte plek voor het netjes opbergen van de armbanden, het collier, de oorbellen, de broches….

Droom even mee: juwelen met hun eigen étui uit het British Museum

Terug naar nu, zit je met een verzameling aan losse doosjes, of soms helemaal geen doosje om je ringen of oorbellen te bewaren. Een oplossing kan een speciale lade in je ‘walk-in closet’ zijn. Maar ja, dan moet je maar net zo’n op maat gemaakte kast hebben. Een andere oplossing is een sieradendoos. In zo’n doos kan je jouw sieraden overzichtelijk organiseren. Alle kleine vakjes zijn zacht, er is een speciale sleuf voor een rijtje ringen, kettingen kan je ‘ophangen’ aan een lusje met drukknoop of elk in een apart vakje doen om knoopjes te voorkomen, oorbellen liggen bij elkaar – super makkelijk en geen frustratie meer van in elkaar hakende oorhangers of het niet snel kunnen teugvinden van die tweede oorbel.

Juwelendozen zijn er in alle soorten en maten. Soms heb je de mazzel dat je een vintage exemplaar vindt. Belangrijk is dat je goed kijkt wat je nodig hebt; als je veel ringen hebt, dan is een lange ring-sleuf handig. Als je veel kettingen hebt dan wil je juist die netjes, los van elkaar, kunnen opruimen. Past de sieradenbox wel op de plek die jij ervoor kan reserveren, zodat je echt ’s avonds jouw sieraden ook echt in de doos doet en ze niet alsnog aan dat rekje belanden. Of denk eens aan die kleine travel-doosjes, handig als je veel onderweg bent. 

Maar eerst : schoonmaken !

Nu je hopelijk geïnspireerd bent om een bij jou passende bewaardoos voor je sieraden te gaan zoeken, zou ik nog een tussenstap willen voorstellen: maak je juwelen eerst goed schoon. Iedere dag komen sieraden in aanraking met chemische stoffen – denk hierbij aan parfum, haarlak, deo en crème. ‘s Zomers komt daar nog zonnebrand, transpiratie en chloor van het zwembad bij. Zilver wordt in de loop van de tijd zwart en dof, en zettingen kunnen van achter aankoeken met van alles. Het klinkt bijzonder onfris, maar ik kreeg ooit een ring van een oudtante waarbij het leek alsof ze ‘m aan had gehad toen de het gehakt kneedde. Na een simpele schoonmaakbeurt kwam er een sprankelende roze steen tevoorschijn.

Hoe maak je sieraden schoon?

Voordat je begint, kijkt goed wat je in je handen hebt. Met parels moet je voorzichtig zijn, en edelstenen met een ‘dichte’ zetting [vanaf de achterkant zie je de steen niet, maar het metaal waarin de steen omvat wordt wel] ook. Voor alle andere juwelen is schoonmaken een eitje. Of je gebruikt een speciale juwelen-poets-doek [Schoonmaakdoekjes voor gouden en zilveren sieraden – Connoisseurs] of je gebruikt…. een badje lauw water met afwasmiddel! En om even duidelijk te zijn: een badje dus, en geen stromende kraan. Mocht er een steen loszitten en losraken zou je ‘m onder de kraan meteen wegspoelen. In dat bakje vind je ‘m wel terug. Daarnaast: gebruik lauw water – dit is niet warm! Laat de sieraden even liggen weken, beweeg wat met het water en je ziet het stof loskomen. Droog de juwelen even goed af met een zachte doek – en meteen de juwelendoos in!

Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan om jouw sieraden eerst goed schoon te maken en dan netjes op te bergen in een sieradenbox. Als je nog geen Moederdagideeën hebt, dan is zo’n juwelendoos een heel leuk blijvertje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *