Extra lezing ‘Tijdloze schoonheid in juwelen’

Geplaatst door

Lezingen ‘Tijdloze schoonheid in juwelen’ door Martijn Akkerman

Op zondag 20 december geeft Martijn Akkerman tijdens onze Kerst open dagen een extra juwelenlezing ‘Tijdloze schoonheid in juwelen’  over de sieraden van het Koninklijk huis en meer (zie de intro tekst hieronder). De lezing begint om 12 uur en duurt ongeveer een uur, deelname is gratis. U kunt zich inschrijven/opgeven via de e-mail info@zilver.nl of telefonisch via 020-4038563 wacht niet te lang vol = vol. De lezingen vinden plaats in ons kantoor aan de winkel.

Martijn Akkerman juwelenhistoricus
Martijn Akkerman, juwelenhistoricus en bekend van Tussen Kunst & Kitsch en Blauw bloed.

Tijdloze Schoonheid in juwelen

Koningin Maxima trendsetter met een afwijkende juwelensmaak.

De collectie juwelen van het Huis van Oranje behoort tot de belangrijkste ter wereld. Dat wordt vooral veroorzaakt door twee gebeurtenissen. In de eerste plaats liet prins Willem V in 1784 notarieel vastleggen dat bepaalde diamanten en parels “voor altoos geconsidereert zullen worden als toebehorend aen de eerstgeBooren prins alleen”. Hierdoor kon het belangrijkste deel van de toen aanwezige verzameling nooit meer verkocht worden of zelfs maar naar het buitenland verdwijnen door een huwelijk of erfenis.

Ten tweede bracht koningin Sophie als bruidsschat een enorme collectie juwelen naar Nederland, toen zij in 1839 trouwde met de latere koning Willem III. Omdat na haar overlijden en dat van haar drie zonen, tot en met koningin Juliana altijd maar sprake was van een erfgenaam, kon de verzameling zich enorm uitbreiden.

Bovendien liet koning Willem III veel juwelen nieuw vervaardigen voor zijn tweede echtgenote, koningin Emma.

De sieraden van ons Koningshuis zijn ondergebracht in een stichting

Tegenwoordig bevinden al deze juwelen zich in een stichting, onder voorzitterschap van de koning en kunnen de leden van de familie hier uit lenen. In overleg, want bepaalde juwelen zijn  alleen bestemd voor de vorstin of de echtgenote van de vorst.

En dankzij de echtgenote van de huidige vorst, koningin Maxima, kunnen we tegenwoordig getuige zijn van de tijdloze schoonheid van de collectie juwelen, waarvan sommige al sinds de koning-stadhouder deel uitmaken van het Oranje bezit.

Heel lang werden bepaalde juwelen niet of nauwelijks gedragen. Ze lagen ongebruikt in de kluis. Wat werd gebruikt bleef beperkt tot datgene wat de persoonlijke voorkeur genoot. Van een aantal juwelen werd zelfs al aangenomen dat ze inmiddels waren gedemonteerd en niet meer in de oorspronkelijk staat bestonden.

Het blijkt echter heel anders te zijn. De nieuwe koningin heeft inmiddels al veel verloren gewaande juwelen gedragen. Ze heeft bepaalde stukken zo laten aanpassen, dat ze op meerdere manieren te dragen zijn.

Bovendien heeft de koningin iets geintroduceerd aan het hof, dat tot voor kort onmogelijk was, maar nu door leden van andere vorstenhuizen wordt nagevolgd: ze draagt dikwijls namaak en heeft zelfs haar naam gegeven aan bepaalde oorhangers, die op internet te vinden zijn als “Maxima earrings”. Ook gecultiveerde parels, nog niet zo lang geleden “not done” aan het hof, hebben mede dankzij Maxima hun intrede gedaan.

In ons Calvinistische landje, waar lange tijd weinig aandacht werd besteed aan versiering van het lichaam< kunnen we blij zijn met een koningin met haar Zuid Amerikaanse  smaak en invloed. Veel meer dan vroeger wordt aandacht besteed aan de kleding en de juwelen van de leden van het Koninklijk Huis en hun invloed op het modebeeld is merkbaarder dan ooit.  Genoeg inspiratie om ook op het gebied van juwelen te genieten van tijdloze schoonheid !