Een heel bijzonder antiek zilver object…

Geplaatst door

Antiek zilver object, een bijzonder stuk

Zo af en toe komen we een antiek zilver object tegen wat we in al die jaren nog niet zijn tegengekomen of in het ‘echt’ hebben gezien.

Zo ook dit prachtige object; een zilveren hamhouder of lamsbouthouder. Een topstukje gemaakt door een zilversmid uit een familie met uitmuntende zilversmeden J.A. Lintveld Jr, zoon van Jan Abraham Lintveld waarvan we al vele mooie stukken hebben gezien.

Hollands zilveren hamhouder
Hollands zilveren hamhouder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Hollands zilveren hamhouder

Een stevig zeskantig 1e gehalte zilveren handvat met fijne graveringen met bloemmotieven. In de bovenzijde van de houder een grote, stevig schroef waarmee de bout in de houder vastgezet kan worden. Het zilver van de houder is heel dik wat ook wel nodig was om de bout vast te kunnen houden tijdens het snijden. Een robuuste maar elegante verschijning op tafel!

Franse ‘bouthouders’ hebben we meerdere malen gezien, hierbij gaat het meestal om een zilveren handvat met een metalen klemgedeelte, maar een Nederlands exemplaar zijn wij nog niet eerder tegengekomen.

Ook in de Nederlandse literatuur over antiek zilver hebben we geen afbeelding van een Hollands zilveren hamhouder gevonden. De hamhouder of hammekokers worden wel genoemd in het boek ‘De werkmeesters van Bennewitz en Bonebakker’ geschreven door de Hr. B.J. van Benthem op pagina 310.

biedermeier-zilveren-hamhouder-4