Komt dat zien: meesterstukken van Delftse zilversmeden

Geplaatst door

Op dit moment is er een prachtige zilvertentoonstelling te zien in Delft. In het Museum Prinsenhof zijn echte pronkstukken verzameld onder de titel “Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800”. Deze overzichtstentoonstelling kunt u vanaf 1 juni persoonlijk gaan bewonderen. Maar wanneer u hiertoe niet in de gelegenheid bent is er een geweldige oplossing : kijk naar de virtuele rondleiding vanuit uw luie stoel!

Topstukken

In het Delftse museum staan in totaal 80 hele bijzondere stukken tentoon gesteld. Alle werken zijn echte pronkstukken – groots en imposant. Denk hierbij aan een aantal Nautilusbekers en drinkschalen, maar ook bijvoorbeeld aan kerkelijk zilver als flinke avondmaalsbekers. Ook zijn er imposante stukken die als tafelaankleding dienden, zoals zoutvaten, bouilloires, kastanjevazen, suikerstrooiers en dienbladen. Eigenlijk zijn alle stukken gemaakt om te imponeren; heel bijzonder – maar ik miste het kleinere gebruiksgoed.

Kleinwerk…?

Dit kleinere gebruiksgoed wordt ook wel kleinwerk genoemd. Denk hierbij aan naaigerei – naaldenkokers, breipenschedes etc. Maar ook bijvoorbeeld aan rokhaken en tasbeugels. Hiervan ligt helaas niets op de tentoonstelling, terwijl de gegoede bovenlaag deze voorwerpen beslist heeft aangeschaft en gebruikt. Er wel liggen een aantal visscheppen en soeplepels in één van de laatste vitrines; persoonlijk vind ik het jammer dat de focus eenzijdig op grootse stukken ligt.

 

Zilveren haak 1798 Antoni van der Linde Zilver.nl
Zilveren naaihaak gemaakt door Antoni van der Linde te Delft in 1798, collectie Old Memories

Genieten – vanuit uw luie stoel

Maar laat u hierdoor niet weerhouden : ga ofwel in levende lijve ofwel virtueel op bezoek. Het museum is weer open vanaf 1 juni aanstaande; u kunt tickets boeken vanaf de website. Maar wanneer u nog even niet op pad wilt of kunt gaan is er een geweldige oplossing : klik op de virtuele rondleiding, en u bekijkt alle topstukken vanuit uw luie stoel!

Vanuit deze link komt u in de digitale rondleiding. U navigeert door op de letters te tikken (A, B etc) om zo van de ene naar de volgende vitrine te dwalen. Als u voor vitrine A staat, tikt u nogmaals op “A” en er verschijnt een (i) bij de diverse objecten. Tik hierop, en er staat de naam van het voorwerp, de maker, jaarletter etc. Het beeld laat zich ook prima vergroten, je ziet tot de kleinste details in bijvoorbeeld graveringen. Geniet!

PS wilt u meer culturele reizen vanuit uw luie stoel doen? Bekijk een reisje langs een prachtige Art Nouveau juwelencollectie!

Bekijk ook onze collectie:

Antiek zilver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *