De Minervahelm, een klein aanwijzing

/, Toon alle artikelen/De Minervahelm, een klein aanwijzing

De Minervahelm, een klein aanwijzing

By |2018-04-03T21:29:04+00:00maart 30th, 2014|Over zilver, Toon alle artikelen|Reacties uitgeschakeld voor De Minervahelm, een klein aanwijzing

Zilvermerken kijken is puzzels oplossen!

Kleine aanwijzingen in de keuren kunnen soms puzzels oplossen of een tipje van de sluier oplichten. In al het Nederlands groot gekeurd zilverwerk zit een minerva-kop, een keur wat aangeeft in welk keurkantoor het stuk zilver gekeurd is. Schuin in de helm staat een letter en deze letter geeft de stad aan.

 

zilverkeur, minervahelm

In de minervahelm de F van Leeuwarden Friesland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De letter in de minervahelm staat voor een stad.

A= Amsterdam, B=Utrecht, C=Den Haag, D=Rotterdam, E=Groningen, F=Leeuwarden (Friesland), G=Zwolle, H=Arnhem, I=Breda, K=Den Bosch, L=Middelburg, M=Schoonhoven, N=Maastricht, o=Roermond, P=Alkmaar, Q=Rozendaal en de R=Gouda.

Als u het keur goed schoonmaakt, bij voorkeur met een stukje hout omdat dat niet krast; een tandenstoker of de achterzijde van en lucifer,  dan is de letter vaak nog goed te ontcijferen. Deze stadsaanduiding kan ons vaak al een stukje verder helpen met het speuren naar de herkomst als het meesterteken onduidelijk of vaag is.

Bij het moderne zilver hebben we deze aanwijzing niet meer, bijna alle keurkantoren zijn gesloten en zilversmeden door heel Nederland sturen hun zilver naar het keurkantoor met hun persoonlijke voorkeur niet meer het dichtstbijzijnde.

Voor meer zilvermerken:

Onze zilverkeuren database

Lees ook:

Zilver keuren weetjes

Nederlands klein zilverkeur, het zwaardje

 

About the Author:

Ursula Boonstra - de Jonge is de initiatiefnemer van dit blog over zilver en sieraden. In 1991 besloot Ursula samen met haar man Michel de Jonge om van hun hobby, antiek zilver verzamelen, hun beroep te maken. In de ruim 27 jaar zilver inkopen, bestuderen en verkopen is de kennis enorm gegroeid, deze kennis willen ze graag met u delen, vandaar dit blog.