Zilver.nl in de pers: lezingen over de juwelen van Maxima

Geplaatst door

Maxima trendsetter met afwijkende juwelensmaak

Lezingen juwelenhistoricus Martijn Akkerman over de juwelen van Koningin Maxima bij Old Memories

BROEK IN WATERLAND – Koningin Maxima draagt oude juwelen van het koninklijk huis die soms eeuwen niet meer gezien zijn en die ze zelf heeft laten aanpassen. Maar ook namaaksieraden en gekweekte parels, iets wat tot nu toe ‘not done’ was bij de Europese vorstenhuizen. Er zijn zelfs oorbellen naar haar vernoemd.

Koningin Maxima
Koningin Maxima met diadeem en oorbellen

De afwijkende juwelensmaak van Maxima, het doorbreken van tradities en haar invloed op het modebeeld staan centraal tijdens drie lezingen die juwelenhistoricus Martijn Akkerman eind dit jaar geeft bij antiquair en zilverwinkel Old Memories in Broek in Waterland.

,,Je ziet haar eigen Zuid-Amerikaanse smaak terug in wat ze draagt. Ze komt met hele andere sieraden op de proppen dan we gewend waren van eerder koninginnen. Daardoor is ze bezig tradities te doorbreken en is ze een trendsetter,” stelt Akkerman.

Martijn Akkerman, juwelenexpert in Blauw Bloed en tussen Kunst en Kitsch

Hij werkt mee aan tentoonstellingen, is keurmeester voor juwelen tijdens belangrijke kunst- en antiekbeurzen in Europa, maar is vooral bekend als juwelenexpert in televisieprogramma’s als ‘Blauw Bloed’ en ‘Tussen Kunst & Kitsch’.
Akkerman volgt Maxima’s smaak in sieraden via foto’s die van de koningin worden genomen. Zo ontdekte hij dat ze juwelen draagt die al eeuwen in het bezit zijn van de Oranjes, maar die ongebruikt in een kluis lagen of niet meer in de oorspronkelijke staat bestonden. Ze droeg bijvoorbeeld een paar jaar geleden tijdens een feest in het Concertgebouw een juweel op haar schouders dat daarvoor alleen op oude foto’s van koningin Emma te zien was. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg ze een diadeem van Anna Paulowna, maar had ze het pluimpje vervangen door een hanenkam. Later droeg ze hetzelfde sieraad en zat het pluimpje er weer op. De robijnen in de oorringen die koningin Juliana droeg bij haar inhuldiging vervangt Maxima soms door een gele of blauwe stenen. ,,Ze laat ze zo vermaken dat ze de juwelen op verschillende manieren kan dragen, maar dat ze toch steeds in de oorspronkelijke staat teruggebracht kunnen worden,” aldus Akkerman.

In tegenstelling tot voorgaande koninginnen koopt Maxima ook zelf juwelen en sieraden en introduceerde ze iets wat aan het hof dat tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden: ze draagt dikwijls namaak, gewone sieraden van plastic of glas. Ook draagt ze gecultiveerde parels, iets wat nog niet zo lang geleden ‘not done’ was aan het hof. ,,Dat zie je nu ook bij vorstenhuizen in andere landen gebeuren,” stelt Akkerman.
Dankzij Maxima is er volgens hem meer aandacht gekomen voor de kleding en de juwelen van de leden van het Koninklijk Huis en is hun invloed op het modebeeld merkbaarder dan ooit. Zo houdt Maxima ervan lange oorhangers aan een kettinkje te dragen, meestal met namaakedelstenen. Die hebben de naam Maxima Earrings gekregen. Akkerman: ,,Zij draagt dat en dat is overgenomen door het volk. Voor het eerst hebben we in ons Calvinistische landje een koningin naar wie een oorbel is vernoemd.”

Akkerman geeft zijn lezingen op zaterdag 19 december, zondag 27 december en zaterdag 2 januari van 12.00 tot 13.00 uur bij antiquair en zilverwinkel Old Memories in Broek en Waterland.
De lezingen zitten inmiddels helemaal vol maar we hebben met Akkerman een extra dag afgesproken dat is zondag 20 december om 12 uur.

De speciaalzaak van Ursula Boonstra en Michel de Jonge, die behalve antiek zilver en museumcollecties ook collecties van moderne en hedendaagse ontwerpers verkoopt, werd onlangs opgenomen in de Twinkle100 editie 2015 van de grootste online winkels van Nederland. Old Memories prijkt daarin op plaats 187.

Max_3

Lees ook:

Over zilver.nl

De magie van parels, een organische stof uit een schelp