“Christa Ehrlich, pionier in design” – een geweldige zilvertentoonstelling in Leiden.

Geplaatst door
Zilver van Christa Ehrlich in Lakenhal Museum Blog Zilver.nl

Momenteel loopt in museum “De Lakenhal” in Leiden een overzichtstentoonstelling van iemand die een geheel eigen stempel op het Nederlandse zilver heeft gedrukt: Christa Ehrlich. Een expositie over een zelfstandige vrouw aan het begin van de vorige eeuw, die jarenlang haar creativiteit en vakmanschap heeft gegeven voor de Zilverfabriek Voorschoten.

Een uitstekend begin: de Wiener Werkstätte

Christa Ehrlich is in 1903 geboren in Wenen, Oostenrijk. Daar deed ze haar kunstopleiding aan een gerenommeerd instituut: De Kunstgewerbeschule. Ze kreeg onder andere les van Josef Hoffmann, één van de oprichters van de Wiener Werkstätte. Deze basis is goed zichtbaar in haar latere werk: strakke lijnen, subtiele versieringen. In 1927 werd ze door Carel Begeer naar Nederland gehaald om voor de Zilverfabriek Voorschoten te gaan werken.

Links het herkenbare monogram van de Wiener Werkstätte, midden enkele strak vormgegeven koektrommels en bussen op de tentoonstelling en rechts het monogram van de ontwerpster. Christa Ehrlich liet vastleggen dat al haar ontwerpen werden voorzien van dit monogram.

Een lange carrière

Wanneer Christa in 1927 bij de Zilverfabriek begint, is er net een nieuwe machine geïnstalleerd. In haar strakke ontwerpen zal ze er rekening mee houden dat het zilverwerk zo makkelijk mogelijk seriematig machinaal te produceren is. Tot 1960 is ze aan de Zilverfabriek verbonden. Ze ontwerp heel veel verschillende voorwerpen: het gaat van bestekken waarbij ze ieder stuk schepwerk apart uittekent, naar koffie-en theeserviezen, vazen, kandelaren, tot kleinere voorwerpen als servetbanden en messenleggers. Zelfs voor het cadeaupapier draait ze haar hand niet om. 

Oude catalogus met Christa Ehrlich zilver bestek
Oude catalogus met Christa Ehrlich zilver bestek
Christa Ehrlich zilver
Christa Ehrlich zilver

Dit alles – en meer – is nu te zien in Museum “De Lakenhal” in Leiden. De tentoonstelling loopt tot 28 augustus 2022. Een aanrader!

Christa Ehrlich zilver ontwerpster Blog Zilver.nl

Lees ook van Saskia:

Het begon met een erfstuk…

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Tafelzilver Christa Ehrlich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *