Charles Christofle

Geplaatst door

Charles Christofle is de oprichter van de bekende Christofle fabriek

Charles Christofle portretfoto
Charles Christofle portretfoto

Charles Christofle, de oprichter van de bekende Christofle-fabriek, was een juwelier geboren in Parijs in 1805. In 1830 kocht hij patenten en richtte hij een zilverfabriek op. Christofle werd al snel de hofzilversmid van Louis-Philippe en leverancier van Napoleon III. De zilveren stukken die hij produceerde, volgden de stijlen van die tijd, zoals het Naturalisme en het Oriëntalisme, en waren versierd met verschillende technieken en decoraties.

In 1851 nam Christofle deel aan de eerste Wereldtentoonstelling in Londen, waar zijn vakmanschap en kwaliteit van zijn producten werden erkend. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de Art Nouveau populair en ontving de fabriek talloze bestellingen van luxe hotels en andere prominente klanten.

Christofle verzilverde bestekken en gebruiksvoorwerpen wereldberoemd

De Christofle-fabriek zelf werd gebouwd tussen het Saint-Denis-kanaal en de noordelijke treinrails. Het is een prachtig voorbeeld van negentiende-eeuwse industriële architectuur en is tot op de dag van vandaag operationeel. Het is een levendig bewijs van de lange geschiedenis en het voortdurende succes van het merk.

Om de geschiedenis van bijna twee eeuwen en zes generaties Christofle-zilverwerken te ontdekken, kunnen bezoekers terecht in het Bouilhet-Christofle Museum. Het museum vertelt het verhaal van de oprichting van de fabriek in 1830, doorlopend via de Art Nouveau, Art Deco en de jaren vijftig tot aan de moderne tijd. Hier kunnen bezoekers de evolutie van de stijlen, ontwerpen en technieken bewonderen die het werk van Christofle hebben gekenmerkt.

De naam Christofle staat synoniem voor verfijning en vakmanschap in de wereld van verzilverd bestek en gebruiksvoorwerpen. Het merk heeft zijn stempel gedrukt op de zilverindustrie en blijft tot op de dag van vandaag een iconische en gewilde naam onder liefhebbers van luxe en elegantie.

Christofle winkel Parijs
Christofle winkel Parijs

Lees ook:

Gero fabriek

Zilverwerk met een sociaal randje

Bekijk ook:

de collectie verzilverd van Zilver.nl