Zilvermerken kijken is puzzels oplossen!
Kleine aanwijzingen in de keuren kunnen soms puzzels oplossen of een tipje van de sluier oplichten. In al het Nederlands groot gekeurd zilverwerk zit een minerva-kop, een keur wat aangeeft in welk keurkantoor het stuk zilver gekeurd is. Schuin in de helm staat een letter en deze letter geeft de stad aan.
De letter in de minervahelm staat voor een stad.
A= Amsterdam, B=Utrecht, C=Den Haag, D=Rotterdam, E=Groningen, F=Leeuwarden (Friesland), G=Zwolle, H=Arnhem, I=Breda, K=Den Bosch, L=Middelburg, M=Schoonhoven, N=Maastricht, o=Roermond, P=Alkmaar, Q=Rozendaal en de R=Gouda.
Als u het keur goed schoonmaakt, bij voorkeur met een stukje hout omdat dat niet krast; een tandenstoker of de achterzijde van en lucifer, dan is de letter vaak nog goed te ontcijferen. Deze stadsaanduiding kan ons vaak al een stukje verder helpen met het speuren naar de herkomst als het meesterteken onduidelijk of vaag is.
Bij het moderne zilver hebben we deze aanwijzing niet meer, bijna alle keurkantoren zijn gesloten en zilversmeden door heel Nederland sturen hun zilver naar het keurkantoor met hun persoonlijke voorkeur niet meer het dichtstbijzijnde.
Voor meer zilvermerken:
Lees ook: