Als klein meisje vond ik mijn grote vader zo mooi. Hij vertrok iedere dag naar zijn werk in een driedelig kostuum met een stropdas en manchetknopen. Ik keek graag naar het ritueel van de manchetten van zijn mouwen omvouwen en het dicht maken met de manchetknopen. Ook de perfecte knoop in zijn stropdas was een kunstwerk op zich! Colbert aan en hij was klaar om te vertrekken.

De geschiedenis van de manchetknoop

Manchetknopen werden voor het eerst gedragen rond de zeventiende eeuw. In deze tijd zaten manchetten niet vast aan een shirt, waardoor er een knoop nodig was om ze op hun plek te houden. Voor de zeventiende eeuw werd dat vooral gedaan met een lint, maar na deze tijd kozen mannen van de middenstand en hogere klasse voor een metalen knoop.

De losse mouwen voor de hemden met manchetten

De losse mouwen voor de hemden met manchetten.
Bron; Schilderij Het Rijksmuseum

Deze werden vaak versierd met initialen, een familielogo of een andere afbeelding. Het dragen van deze knopen was dus niet alleen praktisch, maar ook een manier om kleding een persoonlijke touch te geven. De knopen werden pas echt populair in de negentiende eeuw. Dat heeft alles te maken met de mode uit die tijd. Overhemden en manchetten werden dagelijks gedragen door mannen en vrouwen, dus decoratieve knopen hoorden ook bij de standaard outfit uit deze tijd. Het is dan ook niet gek dat steeds meer juweliers aan de slag gingen met het ontwerpen van stijlvolle knopen waarmee ieder overhemd aangekleed kon worden. Naast zilveren manchetknopen werden er ook exemplaren gemaakt met edelstenen en graveringen. Het kon vaak niet opvallend genoeg zijn voor de rijkste mannen uit deze tijd. Na de negentiende eeuw nam de trend langzaam maar zeker weer af. Dat komt doordat formele kleding ook vandaag de dag steeds minder wordt gedragen. Toch kiezen veel mannen ervoor om manchetknopen te dragen tijdens speciale gelegenheden, aangezien het prachtige decoraties zijn.

Stalen manchetknopen van Fred Bennett Zilver.nl

Verzamelaars van manchetknopen

Door de eeuwen heen zijn er heel veel mooie, bijzondere en historische manchetknopen gemaakt van kostbare maar ook van goedkopere materialen. Manchetknopen zijn door die grote diversiteit een fantastisch verzamelobject geworden. Een bekende verzamelaar van manchetknopen is Alexander Pechtold, oud voorman van D66 maar voor mij vooral oud veilingmeester. Ik heb Alexander leren kennen als een bevlogen veilingmeester en bovenal liefhebber van antiek zilver en manchetknopen.

Collectie manchetknopen Zilver.nl

 

Tradities

Het dragen van manchetknopen gaat gepaard met allerlei verschillende tradities en normen. Over het algemeen geldt: hoe formeler je gekleed bent, hoe opvallender de knoop mag zijn. Draag je dus gewoon een overhemd naar je werk? Dan is het beter om het bij eenvoudige gladde zilveren manchetknopen te houden of om hele eenvoudige stalen manchetknopen te dragen. Draag je een smoking? Dan is het verplicht om een knoop in de manchetten van het shirt te dragen. In dat geval mag je ook alles uit de kast halen om een opvallend statement te maken. Chique zilveren of gouden manchetknopen zijn bij een smoking eigenlijk een must. Het is dan wel gebruikelijk om alle knopen op je shirt op elkaar af te stemmen. Daarom worden er vaak complete sets verkocht, zodat je outfit een mooi geheel vormt.

Zilveren manchetknopen met bijpassende knopen Zilver.nlCarrs zilveren manchetknopen met zilveren knopen Zilver.nl

Een andere belangrijke traditie is dat de manchetknopen vaak worden doorgegeven in families. Het grote voordeel van deze sieraden is namelijk dat ze nooit echt uit de mode gaan. Vooral tijdloze modellen gemaakt van edelmetaal kunnen tientallen jaren tot wel eeuwen meegaan. Meestal worden de manchetknopen doorgegeven van vader op zoon. Het is een mooi gebaar en ook nog eens een manier om weelde en rijkdom in de familie te houden. Vandaag de dag is het vooral een heel symbolisch cadeau met een persoonlijke tint.

Zilveren manchetknopen Nicole Barr Zilver.nlZilveren machetknopen klavertje vier Zilver.nlSaturni zilveren manchetknopen hond Zilver.nl

 

In alle soorten en maten

Voor mannen is de manchetknoop een goede manier om een outfit te personaliseren. Dat kan op allerlei verschillende manieren, want deze knopen worden in talloze stijlen gemaakt. De meest klassieke exemplaren worden gemaakt van staal of edelmetaal. Denk bijvoorbeeld aan manchetknopen van goud zowel nieuw als occasion of zelfs antiek. Sommige mannen kiezen het liefste exemplaren uit met een simpele vorm, zoals rond of vierkant. Versieringen zijn niet noodzakelijk, maar het hoort zeker wel bij de mogelijkheden. Sommige knopen worden gegraveerd, maar kleine edelstenen worden ook soms verwerkt in deze sieraden.

Occasion gouden manchetknopen Zilver.nlGouden manchetknopen occasion met een briljantje Zilver.nlGouden manchetknopen Zilver.nl

Natuurlijk hoef je als man niet altijd voor de meest klassieke optie te gaan. Sommige mannen vinden het bijvoorbeeld leuk om exemplaren uit te zoeken die bij hun persoonlijkheid passen. Vooral voor speciale gelegenheden zoals huwelijken is dit een leuke persoonlijke touch. Zo zijn er knopen in de vorm van een voetbal of is het mogelijk om de naam van jou en je partner op de knopen te laten graveren. Deze subtiele aanpassingen zorgen ervoor dat je outfit echt laat zien wie je bent.

Fred Bennett armbanden en manchetknopen

Fred Bennett armbanden en manchetknopen

Het aanbod manchetknopen van Zilver.nl

Wat je stijl of smaak ook is: op Zilver.nl kan je altijd de mooiste manchetknopen kopen. Wij bieden talloze stijlen aan van de meest hoogwaardige merken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tijdloze designs van Carrs? Dit merk specialiseert zich in het maken van minimalistische designs met hier een daar een opvallend tintje. Dat maakt Carrs een goede keuze wanneer je houdt van eenvoud, maar ook als je het leuk vindt om je kleding op te leuken met een klein beetje kleur. Naast de traditionele zilveren manchetknopen maakt dit merk namelijk ook gekleurde exemplaren die er vrolijk maar toch subtiel uitzien.

Vierkante zilveren manchetknopen van Carrs Zilver.nlCarrs zilveren manchetknopen blauw Zilver.nlCarrs manchetknopen zwart emaille Zilver.nlCarrs zilveren manchetknopen knoop

Is stoer meer de uitstraling die bij je past? Bekijk dan eens ons aanbod van Fred Bennett. Dit label staat bekend om zijn robuuste uitstraling, maar heeft wel altijd een chic randje. Dat vind je bijvoorbeeld terug in de stalen manchetknopen van Fred Bennett. Dit merk maakt bovendien knopen met een unieke vorm. Vooral geometrische vormen horen bij de uitstraling van het label. Deze stoere vormen worden iets zachter en eleganter gemaakt met behulp van vrolijke kleuren. Bekijk ook eens online de manchetknopen van Fred Bennett.

Uiteraard vind je in onze collectie ook voldoende knopen met een opvallend uiterlijk. Denk aan knopen in de vorm van een dier of echte felgekleurde designs. Vandaag de dag hoeven deze sieraden namelijk niet alleen maar chic te zijn. Het zijn juist leuke details waarmee je een eenvoudige outfit net dat kleine beetje extra kunt geven. Giovanni Raspini, een bekende Italiaanse ontwerper maakt zilveren manchetknopen met opvallende ornament zoals Gekko’s, doodskoppen en zeesterren. De Raspini manchetknopen zijn dan ook zeer geliefd als statements bij sterke persoonlijkheden.

Zilveren manchetknopen bij Zilver.nl

De manchetknoop wordt weer steeds populairder

Gelukkig is de ‘ster’ van de manchetknoop rijzende door tv series zoals Suits waarin mannen in mooie pakken met manchetknopen en stropdassen de hoofdrol spelen. Overhemden met manchetten zijn in de betere heren kledingzaken weer volop te koop. Het is ook toch een lust voor het oog om naar een goed geklede man te kijken!!

Manchetknopen kopen bij Zilver.nl

Heb jij alle manchetknopen op Zilver.nl gezien en jouw favoriete paar uitgezocht? Dan zorgen wij ervoor dat je de manchetknopen zo snel mogelijk in huis hebt. Je kunt eerst wel aangeven of je wilt dat we de manchetknopen graveren. Dankzij deze service kan je de knopen zo persoonlijk maken als je maar wilt. Manchetknopen graveren is bovendien een goede keuze wanneer je de knopen cadeau wilt doen aan een speciaal iemand. Zo zijn manchetknopen met initialen perfect wanneer je op zoek bent naar een luxe en uniek cadeau voor een belangrijke man in je leven of DE belangrijkste man in je leven. Wij pakken de sieraden bovendien in, in een feestelijke verpakking, waardoor het een genot is om deze traditionele mannensieraden cadeau te doen.

Zilveren manchetknopen graveren door Zilver.nl

Bekijk de manchetknopen collectie van Zilver.nl